Actueel, Nieuws

Watersportverbond is tegen windmolenpark

10:47

Het Watersportverbond waarschuwt de provincie Friesland over de gevolgen van de aanleg van een windmolenpark. De provincie is van plan om een groot windmolenpark aan te leggen in het noordelijk deel van het IJsselmeer. Rijkswaterstaat wil dezelfde regelvoering voor het windmolenpark zoals bij de winmolenparken op zee. Dit betekent dat het stuk IJsselmeer niet meer toegankelijk voor de scheepvaart.

WindmolensIn Friesland is grote beroering ontstaan over het plan van Gedeputeerde Staten om een groot windmolenpark te bouwen in het IJsselmeer, tegen de Afsluitdijk aan ter hoogte van Breezanddijk. Provinciale Staten moet dat voorstel binnenkort goedkeuren en houdt daarom hoorzittingen, waar door zo’n 100 insprekers gebruik van wordt gemaakt.

“Rijkswaterstaat is van mening dat voor windmolenparken een doorvaartverbod voor alle schepen moet worden ingesteld”, zegt Frank Jibben van het Watersportverbond. “Wij zijn het daar volstrekt niet mee eens en de discussie daarover loopt. Maar vooralsnog is het niet anders. Dat betekent, dat als Provinciale Staten akkoord gaat met het plan van Gedeputeerde Staten er 1000 tot 1500 hectare vaarwater op slot gaat voor de recreatievaart. Naast de aantasting van de openheid, de stilte en de duisternis van het IJsselmeer, wat door veel watersporters hoog wordt gewaardeerd, gaat er dus ook een enorme lap prachtig vaarwater verloren.”

Het Watersportverbond roept Provinciale Staten daarom op bij de besluitvorming over het plan, later in december, hiermee rekening te houden.

 

Foto: andjohan / Flickr Creative Commons

Last modified: 17 maart 2016
Sluiten