Nieuws

Waterpeil zakt in IJssel- en Markermeer

Met deze actuele droogtemonitor van Rijkswaterstaat hou je het zelf in de gaten

10:21

Door aanhoudende droogte daalt het waterpeil op veel plekken in Nederland. Wat betekent dat voor zeilers en hoe blijf je op de hoogte van de actuele gegevens?

“Weinig neerslag en hoge temperaturen in heel Europa,” geeft Rijkswaterstaat Midden-Nederland als hoofdreden voor het afnemende waterpeil. Veel van onze zoetwatertoevoer komt uit de Alpen, waar het droger is dan normaal. Ook door verdamping verdwijnt er water uit de meren en rivieren. Inmiddels voert de Rijn minder dan negenhonderd kubieke meter water per seconde af, een somber record dat rond dit jaargetijde maar eens in de vijftig jaar voorkomt.

Op rivieren en in West-Nederland ondervindt scheepvaart hinder door afgenomen vaardiepten en langere wachttijden bij sluizen, om het verlies van water tegen te gaan. In het IJsselmeer en Markermeer is het waterpeil gezakt, maar nog niet te veel.

Op de hoogte door de Droogtemonitor

Zeilers kunnen dit zelf in de gaten houden door middel van de Droogtemonitor. Deze kaart van Rijkswaterstaat wordt dagelijks geüpdatet met de actuele waterstanden. “Deze gegevens zijn interessant voor zeilers,” aldus het Rijkswaterstaat, “Omdat we hier elke dag nieuwe informatie in verwerken. Als we problemen zien ontstaan betreffende waterstanden, anticiperen we daarop met behulp van onze partners.” Er is ook een interactieve kaart waar tevens informatie over watertemperatuur en zoutgehaltes op wordt weergeven.

De waterstanden in Nederland op 1 augustus 2022. Bron: Rijkswaterstaat.

Met vijf centimeter verhoogd

Bij het IJsselmeer is vooralsnog nog geen reden tot zorg. “Het waterpeil daalt, maar het is nu nog voldoende,” aldus het Rijkswaterstaat Midden-Nederland. “We noemen het niet voor niets de regenton van Nederland; er is veel water opgeslagen.” Echter, in mei werd het waterpeil van het IJsselmeer en Markermeer met vijf centimeter verhoogd zodat er geen problemen met drinkwaterproductie en watertoevoer naar akkers zouden ontstaan. Of dat binnenkort weer moet gebeuren, is nog onzeker.

Een bijkomend probleem van de verminderde wateraanvoer naar het IJsselmeer is verzilting. Verzilting komt voor wanneer er meer zoutwater in het zoetwater terechtkomt. Dit heeft gevolgen voor de natuur, dieren en het drinkwater. Mocht het de komende tijd nodig zijn, kan Rijkswaterstaat tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het Noordzeekanaal een bellenscherm inzetten, waardoor er een grens van luchtbelletjes ontstaat tussen het zoute en zoete water. Hierdoor is eerder het zoutgehalte in het Amsterdam-Rijnkanaal met 40% afgenomen. Op dit moment is het bellenscherm nog niet nodig.

Screenshot van de interactieve kaart van RWS met informatie over het waterpeil. Zie deze link voor de kaart. Bron: RWS.

Als de droogte te lang blijft aanhouden, zullen er meer maatregelen worden genomen. Ook deze worden aangegeven op de Droogtemonitor van het Rijkswaterstaat.

Beeld: (c) Rijkswaterstaat

Last modified: 2 augustus 2022
Sluiten