Nieuws

Waanzinnig gedroomd

Wat maakt een zeiljacht ideaal?

11:11

Fantaseren over je ideale droomboot, wie doet dat niet? Maar wat maakt een boot precies ideaal? Peter Schermer dacht daar lang en goed over na. Hij vertaalde zijn dromen in een ontwerp en werkte zijn ideale boot tot in detail uit. Hoe waanzinnig is zijn droom? Dat lees je in Zeilen editie 01/2024!


Vorig jaar maakte ik een prachtige zeilreis met mijn gezin, op onze Victoire 933 Ostara. We zeilden via Portugal en Porto Santo naar de Canarische Eilanden, om via Madeira en de Azoren, Ierland en het westen van Schotland weer terug te zeilen naar Nederland. Dat leverde prachtige momenten op, maar ook enkele uitdagingen, bijvoorbeeld omdat we het wonen, werken en gezinsleven allemaal in een 31-voeter probeerden te passen; met wat kunst en vliegwerk maakten we er uiteindelijk een fantastisch jaar van.

Dromen tijdens nachtwacht

Tijdens mijn nachtelijke uren – als Sanne en de kinderen heerlijk sliepen en Ostara op zijn windvaan naar de volgende bestemming koerste – verzon ik regelmatig plannen voor mijn ideale boot. Waar slaap je nou het fijnst? Waar zit je graag? Waarom doet de boot wat hij nu doet? Kan het sneller? Hoe houd ik controle, ook tijdens het solozeilen? Uit welk vaargebied haal ik eigenlijk de meeste voldoening? Twee zaken werden me snel duidelijk: onze Victoire 933 is erg krap, maar de boot voelt zich bijzonder thuis op de oceaan. Terug in Nederland dronk ik koffie met Ben Rutte en legde ik mijn verzinsels aan hem voor. “Die ideeën wil ik wel eens zien!” riep hij. Thuis ging ik aan de slag.

Comfort vs. formaat

Een zeiljacht is een stuk gereedschap dat de ultieme vrijheid levert om de wereld te ontdekken vanaf je eigen thuis. Een boot moet dus vooral zorgeloos varen en doen wat hij doen moet op het moment dat ik dat wil, ongeacht het weertype. Helaas heb ik
niet de luxe om drie weken te wachten op het perfecte weervenster, en bij een langere oversteek is de kans op een aantal uur erg harde wind nou eenmaal aanwezig. Of wat dacht je van dagenlang een stil liggend hogedrukgebied met weinig wind? In het jachtontwerp schuilen een boel keuzes die mede bepalen of je wel of niet uitvaart.

Zeilen 1-2024

Zeilen 01/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilentot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto en foto: Peter Schermer
Tekst: Peter Schermer
Met dank aan: Olivier van Meer en Arjen Keer

Last modified: 4 januari 2024
Sluiten