Nieuws

Vuurtorens Terschelling en Schiermonnikoog blijven bemand

De vuurtorens van Terschelling en Schiermonnikoog blijven bemand. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft dit laten weten aan de Tweede Kamer na overleg met betrokkenen in de regio. De bezetting op de andere vuurtorens op de Waddeneilanden komt te vervallen. Die torens worden uitgerust met speciale camera's.

10:54

De vuurtorens van Terschelling en Schiermonnikoog blijven bemand. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft dit laten weten aan de Tweede Kamer na overleg met betrokkenen in de regio. De bezetting op de andere vuurtorens op de Waddeneilanden komt te vervallen. Die torens worden uitgerust met speciale camera’s.


De post op Terschelling wordt uitgebreid tot een centrale verkeerspost. De minister heeft eveneens toegezegd dat er een radarpost komt voor de scheepvaart van en naar Harlingen, waardoor er een radardekking komt voor de gehele Waddenzee. In een persbericht meldt het Watersportverbond blij te zijn met deze resultaten. Tegelijk spreekt de bond ook de zorg uit dat techniek niet de ogen kunnen vervangen. Juist met slecht weer, wanneer de radarbeelden onnauwkeurige gegevens tonen, gebeuren de meeste ongelukken, aldus het Watersportverbond. De visuele waarneming van de vuurtorenwachters zijn van ongekend belang, zowel preventief als alarmerend.


Begin dit jaar heeft het Watersportverbond gepleit voor het handhaven van de bezetting van de vuurtorens op Schiermonnikoog en Terschelling. Om deze reden is er destijds een handtekeningactie opgezet tijdens Boot Holland en de Hiswa 2004. Tijdens deze twee beurzen hebben duizenden mensen een handtekening gezet voor het handhaven van de bezetting. Verder heeft het Watersportverbond samen met andere watersportorganisaties een brief geschreven aan de minister van Verkeer en Waterstaat met uiteindelijk het beoogde resultaat.


Volgens de minister zal het veiligheidsniveau gehandhaafd blijven door dit besluit. Het Watersportverbond hoopt natuurlijk dat dit klopt, maar is niet op voorhand overtuigd en zal daarom de komende jaren de praktijk goed in de gaten houden. Vooral de proef met de camera’s is iets nieuws waarvan nu nog niet vaststaat of dit daadwerkelijk de ogen en oren van de vuurtorenwachter kan vervangen.

Last modified: 5 november 2004
Sluiten