Nieuws

Vrouwenteam in Volvo Ocean Race

HOOFDDORP - De volgende editie van de Volvo Ocean Race, die in 2014 van start gaat en in 2015 finisht, zal een volledig vrouwenteam kennen. Dat maakte de organisatie dinsdag bekend.

14:03

HOOFDDORP – De volgende editie van de Volvo Ocean Race, die in 2014 van start gaat en in 2015 finisht, zal een volledig vrouwenteam kennen. Dat maakte de organisatie dinsdag bekend.

HOOFDDORP – De volgende editie van de Volvo Ocean Race, die in 2014 van start gaat en in 2015 finisht, zal een volledig vrouwenteam kennen. Dat maakte de organisatie dinsdag bekend.

Het is voor het eerst sinds 2001-2002 dat er een boot aan de wereldwijde race meedoet die volledig uit vrouwen bestaat. De laatste dame die meevoer in de Volvo Ocean Race was Adrienne Cahalan die in 2005-2006 één etappe als navigator dienst deed aan boord van Brasil I.
“Het gebrek aan vrouwen in de laatste paar edities van de Volvo Ocean Race betekent dat de helft van de wereldwijde bevolking niet vertegenwoordigd was in onze wedstrijd”, laat Knut Frostad, CEO van Volvo Ocean Race, weten.
“Ik ben blij om te zien dat er na twaalf jaar weer een team volledig bestaande uit vrouwen meedoet. Daarnaast ben ik blij dat het een Zweeds team betreft. Zij kennen een rijke historie in de race dus is het erg goed nieuws dat ook dat land weer vertegenwoordigd is.”

Internationaal
Het Zweedse bedrijf SCA maakte dinsdag als eerste bekend dat het een speciale boot heeft besteld voor de Volvo Ocean Race. De bemanning zal echter niet alleen Zweeds zijn. Het bedrijf benadrukt dat het komende jaar op zoek gaat naar een internationale bemanning.
“De investering van SCA in een volledig vrouwelijk team is uniek”, laat Richard Brisius weten. De Zweed is aangesteld als manager van de boot. In het verleden deed hijzelf twee keer mee aan de race.
“Negen maanden lang wedstrijdzeilen op de volle oceaan is een uitdaging die respect verdient. Wij gaan op zoek naar een sterk team dat kan meestrijden om de prijzen”, besluit Brisius, die de komende maanden de selectieprocedure bekend gaat maken.

Pittige investering
De Volvo Ocean Race hoopt dat in 2014 minimaal acht boten van start gaan in de 72.000 kilometer lange wedstrijd die over alle oceanen van de wereld gaat.
De investering is echter pittig. Een boot kost rond de negen miljoen euro en een compleet team brengt een prijskaartje van rond de vijftig miljoen met zich mee. Om genoeg boten aan de start te krijgen is de organisatie een samenwerking aangegaan met een consortium van bootbouwers in Groot-Brittannië, Frankrijk, Zwitserland en Italië.

Nederlandse deelname
Het team van SCA is pas de vijfde volledig vrouwelijke boot in de Volvo Ocean Race. Amer Sports Too van schipper Lisa Charles was tien jaar geleden het laatste volledige vrouwelijke team in de race. Samen met de America’s Cup en de Olympische Spelen behoort de Volvo Ocean Race tot de grootste wedstrijden in het zeilen.
Ook vanuit Nederland is er interesse in deelname aan de Volvo Ocean Race, volgens NUsport. Momenteel wordt bekeken in welke hoedanigheid er Nederlandse deelnemers dan wel een Nederlandse boot aan de race kan meedoen.

© NUsport

Last modified: 24 augustus 2012
Sluiten