Nieuws

Vrijwillig leveren gegevens voorkomt last

Het Engelse e-Borders scheme, waarvan we vorige week schreven dat het illegaal zou zijn, gaat waarschijnlijk op vrijwillige basis verder. Daarmee is het weliswaar EU-fähig, maar heeft het nog zin?

16:20

E-Borders werd in 2008 groots aangekondigd door premier Gordon Brown als ‘de eerste verdedigingslinie tegen terrorisme’. In plaats van reizigers te controleren bij binnenkomst, wilde de Britse overheid die reizigers al voor vertrek naar het Verenigde Koninkrijk verplichten persoonlijke informatie te leveren. Bij vertrek uit Engeland zouden zij dat nogmaals moeten doen.

 

Voor zeilers zou dit betekenen dat zij een aantal dagen voor de oversteek al elektronisch gegevens over de boot, de opvarenden en de aanwezige spullen moeten opsturen. Een overheidscommissie bepaalde echter dat het systeem zou ingaan tegen het vrije verkeer voor EU-burgers, een grondrecht.

 

Die zienswijze werd bevestigd door de Europese Commissie, waarna de Engelse overheid op zoek moest naar een oplossing. Die lijkt het nu gevonden te hebben door het aanleveren van gegevens op vrijwillige basis te laten plaatsvinden. In antwoord op vragen van de EC beloofde de regering dat ‘reizigers die hun gegevens niet hebben afgegeven gewoon mogen reizen’.

 

De bodem onder het 1,2 miljard Engelse Pond kostende plan lijkt daarmee weggeslagen en Engeland lijkt met een peperdure lekke mand te blijven zitten. Guy Lewis van de Royal Yachting Association verwoordde het als volgt: ‘Het lijkt erop dat, om de zorgen van de Europese Commissie omtrent de bewegingvrijheid van EU-burgers weg te nemen, de Engelse overheid serieuze concessies heeft moeten doen, die hun aspiratie om van iedereen die van en naar het Verenigd Koninkrijk reist informatie te vergaren en te analyseren zou kunnen ondermijnen.’

 

Het lijkt er nu op dat reizigers die vantevoren vrijwillig gegevens aanleveren, minder kans hebben om last te krijgen met de Engelse douane. Zou u, om problemen te voorkomen, vrijwillig uw persoonlijke gegevens afstaan? Laat het ons weten via de poll op de homepage.

Last modified: 14 januari 2010
Sluiten