Nieuws, Zeilen nieuws

Voorzichtig herstel gebruikte botenverkoop

14:22

IMG_3738

Ondanks de aanhoudende economische crisis is er een voorzichtig herstel in de verkoop van gebruikte pleziervaartuigen waarneembaar. Jachtmakelaars aangesloten bij HISWA Vereniging rapporteren na het tweede kwartaal van dit jaar een gemiddelde transactiestijging van 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De totaal gerealiseerde omzet in het tweede kwartaal is een fractie hoger dan in 2012.

Verbetering

In de resultaten van de HISWA Makelaars was in april van dit jaar al een verbetering te zien en die ontwikkeling heeft stand gehouden. Er is duidelijk meer vraag naar motorboten dan zeiljachten. Het aantal verkochte zeiljachten blijft in tegenstelling tot motorboten licht achter ten opzichte van vorig jaar. Vooral open boten zoals sloepen zijn opvallend meer verkocht. Hiervan vonden meer dan het dubbele aantal in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar een nieuwe eigenaar via HISWA Makelaars. Ook was het gemiddelde transactiebedrag een stuk hoger dan vorig jaar.

Einde aan prijsdaling

Uit de cijfers blijkt dat de eerdere prijsdaling van gebruikte boten langzaam maar zeker tot een einde komt. Zagen de makelaars eerder dat jachten ver onder de vraagprijs verkocht werden, nu is dat verschil weer kleiner aan het worden. Verkopers van gebruikte boten zijn er ondertussen van doordrongen dat een reële vraagprijs positief werkt op de belangstelling van potentiële kopers. Die laatste groep weet op hun beurt dan ook dat de onderhandelingsruimte beperkt is en dat er voor een reële prijs snel zaken gedaan kan worden. Ook die stabiliserende factor maakt dat HISWA Makelaars voorzichtig positief zijn over de verwachtingen voor het tweede halfjaar.

Foto Eric van Staten

Last modified: 17 juli 2013
Sluiten