Nieuws

Voortkabbelend op de Noordzee

De meeste jachten in de Ronde om Noord-Holland zijn Den Helder gepasseerd en zeilen het laatste stuk over de Noordzee. Heldere lucht, bijna volle maan, zacht weer. Wat voorspeld werd als een ruige en natte Ronde om Noord-Holland, eindigt in een idyllisch Rondje.

01:37

“Ik ga zo dadelijk even slapen”, zegt Heleen Heijnis. “De mannen van de Spero Invidiam willen niet gaan slapen, dus ik ben even spelbreker. We hebben net Den Helder gerond en hebben nu de vuurtoren dwars. Het was wringen om het gat uit te komen, we hadden fors stroom tegen. Nu nog een beetje tegen, maar met de halve windse koers hebben we een lekker vaartje. We moeten maar kijken hoe het loopt met de stroom. De stemming is prima. Het is vrij zacht weer met ongeveer 12 knopen wind. We hebben goed zicht en langs de kust zien we allemaal lichtjes.” 

“Aan boord van de Matchless zijn we nog bijzonder fit”, volgens Meindert Zeeders. “We zijn net Den Helder voorbij. De doorvaart was prachtig. Overal links en rechts lichtjes. Ook hier is het ontzettend mooi. Een heel lint witte lichtjes voor ons. Het is niet helemaal donker en overal zie je lichtjes. Links zien we de strandtenten heel duidelijk. We varen halve wind meer dan zeven knopen met een genua 1. We twijfelen nog even over de gennaker, maar ik denk dat het niet lukt. Het is nog ongeveer 30 mijl naar IJmuiden, we zijn er denken we rond zes uur. We zitten erover te denken even te finishen en dan meteen door te zeilen naar de thuishaven Scheveningen. Maar even kijken hoe we ons voelen als we daadwerkelijk daar zijn. Trouwens ons excuus aan onze achterliggers. Ons toplicht is kapot en de boordverlichting is nogal fel. Dat zullen ze wel niet leuk vinden.”

Olaf Oosterman van de Leef je Droom ligt even in zijn kooi. “Het is zo rustig. Iris zit lekker te sturen, Rick en Wouter liggen op het boord ook een beetje te dutten. We varen halve wind, een hele rustige koers. Ik heb net voor iedereen een warme noedelbak en kop thee gemaakt, dus we kunnen er weer tegen. We zitten vlak onder de kust, ongeveer bij Petten. We ruiken de finish. Buiten is het prachtig. Voor en achter heel veel lichtjes. Veel jachten zitten een paar mijl aan loef op zee, maar wij blijven lekker vlak onder de kust. Beter met stroom tegen en je vaart in een rechte lijn naar IJmuiden, niet in een parabool. Ik denk dat we voor zessen wel binnen zijn.”

Om zes uur meer nieuws over de  Ronde om Noord Holland

 

Last modified: 14 juni 2008
Sluiten