Actueel, Nieuws

Voorlaatste dag van de fleet races WK Miami

15:55

ISAF Sailing World Cup Miami, January 2015De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg aan het strijden om de ISAF Wereldbekerwedstrijd op de wateren van Biscayne Bay. Met nog één dag te gaan voordat duidelijk wordt welke zeilers in de medalrace van zaterdag van start gaan, namelijk de top 10 van elke klasse, tekenen de contouren hiervan zich langzaam maar zeker af. Alleen de Paralympische klasse vaart geen medal races en zeilt vrijdag haar laatste dag.

Nacra 17-teams op koers voor medal race

De twee Nederlandse Nacra 17-teams liggen nog steeds op koers voor de medalrace. Mandy Mulder en Coen de Koning varen constante races vandaag (4e, 3e en 5e) en staan op een hele mooie 4e plek in het algemeen klassement. Renée Groeneveld en Steven Krol nemen een 7e positie in. Een zeer mooie uitgangspositie voor beide teams.

Van Rijsselberge voorlopig aan de leiding

Dorian van Rijsselberge begint de eerste race van deze dag met een overwinning en scoort vervolgens een 6e en 22e plaats. Dit laatste resultaat mag hij aftrekken van de eindscore (iedere zeiler/surfer mag 1x het slechtste resultaat aftrekken van de eindscore), waardoor hij momenteel aan de leiding staat in de fleetrace.

Toch is Van Rijsselberge niet onverdeeld tevreden: “Het is hier super tricky.. je moet continu heel goed opletten of je aan de goede kant zit en soms is het gewoon gokken. Ja ik sta aan de leiding, maar ik vind het nog niet goed. Een 22e plek in de laatste race! Maar we zijn er ook nog niet. En gelukkig vaart de rest Lilian de Geus in vloot WK Miami 2015van het veld nog slechter”, voegt hij er grappend aan toe. Teamgenoot Kiran Badloe had een minder goede dag, en staat met een dertiende positie niet meer in de top 10. Ook Badloe‘s laatste race was de minst goede tot nu toe. Met nog een dag te gaan heeft Kiran Badloe nog steeds kans zich terug te vechten in de top 10.

De Geus stevig in zadel met tweede plek

Lilian de Geus heeft zich inmiddels naar een stevige 2e plek gesurft in de vrouwenfleet door zeer constant te racen. Het gat met de nummer 1 lijkt te groot om nog te kunnen dichten, maar een top drie-klassering en dus een goede uitgangspositie voor de medalrace van zaterdag ligt in de lijn der verwachting.

Van Schaardenburg op 8, Heiner nu naar 12

Rutger van Schaardenburg lijkt zich in dit toernooi, na een wat moeizame start, te herpakken. Na vier dagen heeft hij zich geleidelijk opgewerkt van een 64e plek na de eerste dag naar een 28e, 16e en nu 8e positie in het eindklassement. Zijn eerste race deze dag scoorde hij een 6e plek, waarna hij de dag afsloot met een klinkende overwinning in de tweede race. Nicholas Heiner had een minder goede dag: in de eerste race werd hij aan de start gediskwalificeerd (zwarte vlag), de tweede race werd hij 5e, wat resulteert in een voorlopige 12e positie, net buiten de top 10 dus. Maar met nog één dag te gaan zijn de kansen op een top 10-klassering nog niet verkeken.

Bouwmeester terug in top drie

Marit Bouwmeester had in haar eerste race een slechte start en moest van ver terugkomen. En dat lukte: bij de eerste boei lag ze 17e, uiteindelijk finishte ze als 3e. Haar goede voornemen om de tweede race scherper te starten kwam uit en vlak na de start pakte ze de leiding. De lichte wind van deze dag (8 – 10 knopen) was echter wederom variabel en onvoorspelbaar, waardoor het veld moeilijk te controleren is. Bouwmeester finishte haar tweede race uiteindelijk als 7e. Al met al geen slechte dag, vond Bouwmeester.

ISAF Sailing World Cup Miami, 2015Medalrace niet waarschijnlijk voor Bekkering/Duetz

Het Delta Lloyd Kernploeg-duo Annemiek Bekkering / Annette Duetz is na de vierde dag weer omhoog gekrabbeld van een 24e naar een 19e plek. Maar met nog één dag te gaan in de fleet races lijkt de kans op een plek in de medalrace niet meer waarschijnlijk. Het zeilduo Nina Keijzer en Claire Blom, dat sinds december buiten de Kernploeg opereert maar nog wel deels wordt ondersteund door het Watersportverbond, gooit hogere ogen in Miami. Momenteel staan ze 6e in het algemeen klassement, wat zicht geeft op deelname aan de medalrace. Voor deze beide 49er FX-teams is het resultaat dat in Miami wordt neergezet bepalend voor de nationale selectie: het team met het beste opgetelde resultaat van deze wedstrijd in Miami en de volgende wedstrijd in Palma de Mallorca wint de nationale selectie voor mogelijke deelname aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar.

470 dames Kyranakou /Van Veen nog steeds zicht op top 3

Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen hadden weliswaar een iets mindere dag, maar hebben nog steeds zicht op een top 3-klassering. De eerste race van deze dag liep niet goed, de dames kwamen als 18e over de finish. De minst goede race tot nu toe, derhalve wordt dit resultaat vooralsnog afgetrokken van het eindtotaal. De tweede race eindigden ze als 7e, goed voor een 6e positie in het algemeen klassement. Voor Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens blijft alles onveranderd: met nog één dag te gaan staan ze nog steeds op een 13e plek.

ISAF Sailing World Cup Miami, 2015Paralympische Skud 18- teams aan elkaar gewaagd

De beide Skud-18 teams van de Delta Lloyd Kernploeg kruipen in het eindklassement dichter naar elkaar toe. Op de voorlaatste dag van de Paralympische ploeg staat het duo Schrama /Nap momenteel op een 4e plek, en het duo Voorbach / Van Esseveld op een 5e. Coach Ronald van Vianen: ‘We proberen in de top vijf te varen dit toernooi, en komen echt om te leren. Voor Rolf Schrama bijvoorbeeld is dit pas de tweede keer dat hij op dit niveau meedoet, dus we zijn zeker niet ontevreden! Ja er worden soms fouten gemaakt, maar dat is goed. Hoe meer fouten hoe meer je ook kunt leren. Maar over het algemeen maken we onze verwachtingen waar.”

 

Last modified: 30 januari 2015
Sluiten