Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Volvo Ocean Race te zwaar voor Klaartje Zuiderbaan

16:33

T

Klaartje Zuiderbaan maakt geen deel meer uit van de voorlopige selectie van het vrouwen Volvo Ocean Race team van SCA. De 41-jarige zeilster heeft in goed overleg met het team besloten om te stoppen. Fysiek bleek het oceaanzeilen te zwaar voor haar. “Ik ben helaas geen 25 jaar meer.”

Een week geleden heeft Klaartje de knoop doorgehakt. “Ik had heel graag de Volvo Ocean Race gevaren, maar dan moet je er wel volledig voor kunnen gaan. Niet op halve kracht. Dat heeft geen zin. Ik heb er alles aan gedaan. Ik denk dat ik nog nooit zo fit ben geweest, als nu. Maar toch, dit is topsport en de Volvo Ocean Race varen is loodzwaar. Dat kan ik simpelweg fysiek niet meer opbrengen. Natuurlijk is dat balen en frustrerend.”

Grote verschil

Klaartje trad in februari met onder meer Carolijn Brouwer toe tot de voorlopige selectie van Team SCA. Ze vertelde toen aan Zeilen: “Ik wil dit heel graag. Ik heb de Volvo Ocean Race al een keer gevaren, namelijk de editie van 2001-02. Met het damesteam van Amer Sports Too hadden we heel weinig voorbereidingstijd. Dat is het grote verschil nu. Met SCA hebben we juist heel veel tijd.’’
Ze zeilde met haar nieuwe teamleden de trainingsboot, een Volvo 70, van Engeland naar de trainingsbasis op Lanzarote. Toen het Zweedse team, na een aantal trials, vijf zeilsters bekend maakte die tot de vaste bemanning zouden gaan behoren, zat Zuiderbaan daar niet bij. Dat was opmerkelijk, want volgens Carolijn Brouwer was men binnen SCA zeer tevreden over Klaartje die als stuurvrouw indruk had gemaakt door de trainingsboot extreem hard te laten zeilen.
“Dat ik ben gevraagd door SCA, was inderdaad vanwege het sturen. Als ik tijdens de komende Volvo Ocean Race alleen had hoeven sturen, dan had ik dit fysiek wel kunnen opbrengen. Maar als teamlid moet je alles kunnen en doen. Nogmaals dat lukt mij niet meer.”

Baalmoment

Klaartje heeft het best moeilijk gehad met haar beslissing om te stoppen. “Ik ben nu een week thuis en het grootste baalmoment heb ik wel achter de rug. Het belangrijkste is dat ik weet dat ik er alles aan heb gedaan.”
Over haar naaste toekomst heeft Zuiderbaan nog niet nagedacht. “Ik ben het afgelopen jaar volop met de Volvo Ocean Race en SCA bezig geweest. Dan heb je geen tijd om met andere dingen bezig te zijn.”

De zeilster, die als coach van het Nederlands paralympisch Sonar team in Weymouth een gouden medaille won, is in eerste instantie van plan om haar topcoach studie van NOC-NSF op te pakken. Daarnaast wil zij graag op korte termijn weer gaan coachen.

Last modified: 12 november 2013
Sluiten