Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Volop actie op de Southampton Boat Show

13:45

Southampton Boats Show

Southampton Boats Show

Volop zon, warm en nauwelijks wind. Voor de Hiswa te water konden de omstandigheden bijna niet beter. Hoe anders is het tijdens de eerste dagen van de Southampton Boat Show. Tijdens de openingsdag was het nog redelijk toeven op de steigers, maar het najaarszonnetje moest als snel wijken voor uitdiepende depressies.

Voor de bezoekers die niet bang is voor een paar spatjes regen – om maar eens een typisch Brits understatement uit de kast te trekken – is er, met meer dan twee kilometer steiger –  meer dan genoeg te zien op de drijvende botenbeurs. We hebben het niet nageteld, maar volgens de organisatie telt de 45e editie van de Southampton Boatshow dertig wereldprimeurs, 48 primeurs voor het Verenigd Koninkrijk en drie boten die voor het eerst op een Europese beurs zijn te zien. Daarnaast liggen er op de beurs 39 boten die er nog niet eerder tentoongesteld werden.

Fisher Yarmouth

Natuurlijk vinden we langs de steigers de bekende internationale merken als Bavaria, Jeanneau, Dufour en X-Yachts. Het leuke van een buitenlandse beurs is echter dat de bezoeker er ook boten kan ontdekken die je in Nederland iets minder vaak tegenkomt. Zoals de 23 voet metende Fisher Yarmouth, een klassiek aandoende kajuitzeilboot gebouwd door Yarmouth Boats. Of de 5,80 meter lange Wind Hunter, een kajuitbootje uit Polen, gebouwd door  Szkuner-Ket SC. Van een geheel andere orde is de Premier 45, een carbon constructie met een composiet interieur gebouwd door Premier Composite Technologies uit Dubai. Een ophaalbare kiel is optioneel. Ook de moeite van het bekijken waard is de semi custom built  CNB Bordeaux 60 van het Franse CNB.

Nederlandse boten

En bent u niet in gelegenheid geweest om tijdens de Hiswa een kijkje te nemen bij de Nederlandse botenbouwers dan kunt u in Southampton dit gemis goed maken. Onder andere Winner is er met de Winner 900 (de Zeilen Boot van het Jaar), Contest is vertegenwoordigd met onder andere de splinternieuwe 42 en de 62 CS (te zien bij Charles Watson Marine). KM Yachtbuilders heeft de Bestewind 50 in Southampton afgemeerd.

Bent u op zoek naar nieuwe uitrusting voor de boot, elektronica, navigatie-apparatuur of veiligheidsmiddelen dan kunt u in de verschillende paviljoens uw hart ophalen. Voordeel is ook dat u droog loopt en de capuchon even af kan. En als u niet alleen wilt kijken, maar ook doen dan biedt de beurs volop mogelijkheden. Er zijn onder andere demonstraties en u kunt zien hoe een houten boot wordt gebouwd. En degenen die plannen hebben voor een solozeiltocht biedt Artemis Offshore Academie de mogelijkheid onder deskundige leiding de eerste ervaringen als solozeiler op te doen.

Reizen

De Southampton Boat Show sluit op zondagavond 22 september de deuren. U kunt Southampton per vliegtuig bereiken vanaf Schiphol met Flybe of EasyJet. Gaat u liever met eigen vervoer dan kunt u met de veerboot van Duinkerken of Calais naar Dover of met de ferry van Cherbourg naar Pool. Een andere mogelijkheid is via de Eurotunnel (Calais- Folkestone).

Last modified: 20 september 2013
Sluiten