Nieuws

‘Volkswagen investeert in Ecoliner voor autotransport’

12:18

Fairtransport-Ecoliner-03smHet autoconcern Volkswagen gaat een Ecoliner – een zeilend vrachtschip – laten bouwen. Dit meldt de Duitse website Spiegel Online. De directie van Volkswagen zou hierop aansturen om het door het grote dieselschandaal geplaagde concern uit de imagoproblemen te helpen en daadwerkelijk het zeetransport van hun auto’s te verduurzamen. Het zou goed aansluiten op het besluit van Volkswagen om tijdens het productieproces van hun wagenpark in 2018 25 procent minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 2010.

Nederlands Ontwerp 
Margret Hucko, de auteur van het artikel, haalt een hooggeplaatste medewerker van Volkswagen aan als anonieme bron. “De beslissing voor het voorstel ligt nu bij de directie”, aldus Hucko. De Ecoliner betreft een 170 meter lang hybride vrachtschip met ruim 5000 vierkante meter zeiloppervlak en een DynaRig-tuigage. Het ontwerp komt van de tekentafel van het Nederlandse ontwerpbureau Dykstra Naval Architects. “Wij kunnen helaas nog niet bevestigen dat er een Ecoliner gebouwd gaat worden, maar we zouden het natuurlijk fantastisch vinden als dat daadwerkelijk het geval is”, aldus Thys Nikkels van het ontwerpbureau. Ook de firma Sailing Cargo uit Hamburg, die volgens Hucko het initiatief heeft genomen om VW te benaderen, wil nog geen commentaar geven op het gepubliceerde artikel.

Grote uitstootvermindering
Volkswagen zou niet alleen het imago kunnen oppoetsen, maar ook daadwerkelijk een verschil in uitstoot kunnen maken. Hucko: “Alleen al door één Ecoliner zou jaarlijks tot wel 40.000 ton CO2 uitstoot kunnen worden voorkomen. Dat is de jaarlijkse uitstoot van zo’n 22.600 Volkswagens. Voor Volkswagen moet de Ecoliner de autohaven Emden kunnen bedienen om vervolgens in de overslaghavens van Bremerhaven en Zeebrugge te kunnen uitladen. Alleen vorig jaar werden in beide havens al 1,41 miljoen rijtuigen overgeslagen voor import en export. Tot de havens die voor Volkswagen relevant zijn behoort ook de haven van Veracruz in de Golf van Mexico.

Tags: Last modified: 30 maart 2021
Sluiten