Nieuws

Volg de zeilende redactie

U kunt Swieb en haar bemanning tijdens de tocht naar Engeland en gedurende de Ronde om Noord-Holland volgen op internet. Kijk op Findemespot en op Twitter.

15:32

Donderdagochtend 9 juni, bij het krieken van de dag, verlaat Swieb, de kleine (6,60 meter) expeditieboot van Zeilen, de haven van IJmuiden voor de 120 mijl (ruim 220 kilometer) lange overtocht naar het Engelse Lowestoft.

Aan boord zijn redacteur Willem Plet en hoofdredacteur Cees van Dijk. Zij doen mee aan de Small Ships Race (www.smallshipsrace.nl). Tijdens de overtocht, die gelet op de overwegend westelijke winden naar verwachting ruim een etmaal zal duren, zullen zij verslag doen van hun belevenissen.

In Engeland worden de bemanning van de 33 jaar oude Swieb en de andere deelnemers ontvangen door de Commodore van de Royal Norfolk en Suffolk Yacht Club. Tijdens het diner is geheel volgens de Engelse traditie ‘jasje dasje’ verplicht. "Het wordt nog een hele klus om onze kleding op de kleine boot een beetje netjes te houden."

Multimediaal project
"We hebben een filmcamera en een fototoestel bij ons om materiaal te maken voor het tijdschrift en voor onze site. Ook nemen we een satelliettelefoon mee waarmee we tekstberichten naar onze walploeg kunnen sturen. Die zet vervolgens een stukje op Twitter (@zeilen_magazine) voor onze meer dan 2100 volgers. Daarnaast beschikken we over een zogenaamde Spot waarmee we regelmatig onze positie kunnen doorgeven. Zo kan het thuisfront ons met Google Maps voortdurend in de peiling houden", legt Cees van Dijk uit.

Hij vervolgt: "Voordat we vertrekken, versturen we een extra editie van onze nieuwsbrief – we hebben bijna 10.000 digitale abonnees – waarin we melden hoe de lezers ons kunnen volgen. Tijdens de afgelopen maanden hebben we onze tocht grondig voorbereid. Boot en  bemanning moeten namelijk aan strenge veiligheidseisen voldoen. Ook daarover hebben we natuurlijk op verschillende fronten gepubliceerd." In Zeilen nr. 7 verschijnt een artikel over de inbouw van een elektrische installatie in een kleine boot.

Ronde om Noord-Holland
Swieb en haar opvarenden verschijnen een paar dagen na terugkomst uit Engeland aan de start van de Ronde om Noord-Holland (van Muiden via IJsselmeer, Waddenzee en Noordzee naar IJmuiden). Swieb is dan een van de kleinste boten in een vloot van ruim 250 zeiljachten. Ook dan zal er live verslag worden gedaan.

Het project Swieb is mede mogelijk gemaakt door Technautic, Navimo, Gill, Mastervolt, Jachthaven Naarden, Satcomm en Dekker Watersport.

Last modified: 8 juni 2011
Sluiten