Nieuws

Vijf podiumplekken op Olympisch water

De Nederlandse zeilers hebben in Weymouth, het wedstrijdwater van de OS ’12, alvast hun tanden laten zien.

14:15

De Nederlandse equipe keerde van de Sail for Gold Regatta 2010 terug met maar liefst vijf medailles.  

Marit: GOLD
De mooiste van die vijf is de gouden plak van Marit Bouwmeester. In de Laser radial liet ze zien goed uit de voeten te kunnen op het soms onvoorspelbare wedstrijdwater. Marit zal het in de toekomst nog zwaar krijgen met de nummer twee, Sari Multala, uit Finland. Sali moest als slechtste wedstrijd een 17e plaats meetellen, Marit een 8ste. Toch hadden de twee maar drie punten verschil in de einduitslag (Marit 40 pnt, Sari 43 pnt).

Marit: “Dit is te gek, hier winnen, op het Olympische water, tegen alle sterke tegenstanders en dan ook nog ISAF Sailing World Cup in de Laser radial winnen. Geweldig.”

Brons, goud of toch..
Windsurfer Dorian van Rijsselberge behaalde een zilveren medaille.  Dorian ging de medal race in als derde met maar een punt achterstand op de nummer twee. In de hectische laatste race werd het klassement nog helemaal anders. Dorian, die na een perfecte start als eerste bij de bovenboei kwam, zakte terug en eindigde op de twaalfde plaats. Maar omdat  de nummers een en twee, Nick Dempsey en Julien Bontemps, nog slechter eindigden (respectievelijk 14e en 16e), werd het Joao Rodrigues die met het goud naar huis ging en steeg de Nederlander toch een plaats en kreeg het zilver.

121212
In de 2.4mR-klasse zeilden zowel Thierry Smitter (zilver) als Barend Kol (brons) zich op het podium. Alleen de Fransman Damien Seguin moesten ze voor zich laten. Smitter voer een prachtige serie: (1212221(5)2). Seguin deed het toch beter, hij net een paaltje meer (21211(3)221).

470
Favorieten Lisa en Lobke begonnen de serie voorspoedig maar hadden net als de andere Nederlanders moeite met de wispelturige aflandige wind. Daardoor belandden ze tot twee keer toe in de achterhoede van het veld (19e en 36ste). Race vier kenmerkte zich door een lastige start. Na een algemene terugroep en een buitenomregel (vlag i), trok het comité de bloedvlag (een zwarte vlag): ‘voor het startsein over de lijn is direct diskwalificatie’. Dit lot trof het Nederlandse duo. De race werd wel uitgezeild en met een derde plek afgerond, maar dit mocht niet baten: de aftrekwedstrijd van 47 punten was onvermijdelijk. (1 2 2 (47) 1 19 6 36 16 2) Lisa en Lobke werden vijfde.

Toch stond het leed van het damesteam in de 470 niet in verhouding met de problemen van team Coster. De broers, die steevast de eerste of tweede plaats op de wereldranglijst bezetten, begonnen het evenement, maar moesten de serie in de tweede wedstrijd staken wegens een rugblessure van stuurman Sven Coster.

Het team reisde al naar Engeland zonder vaste coach Dick Coster. Het Watersportverbond ziet niet langer heil in de samenwerking binnen dit familieteam. Dick is, naast zeilcoach, ook de vader van Sven en Kalle. Het Verbond heeft het team wel ontbonden maar een nieuwe coach is nog niet voorhanden.

Para-pre-olympisch
Gehandicapte zeilers Udo Hessels, Mischa Rossen en Marcel van der Veen lieten in de Sonar-klasse zien dat zij hun boot nog uitstekend beheersen. In 2004 won dit team de zilveren medaille op de Olympische Spelen. Tijdens de Skandia Sail for Gold Regatta 2010 wonnen ze in het beperkte veld van de negen deelnemers.

Vierde land
Nederland eindigde met de resultaten van onze aanstaande olympiërs op de vierde plaats in de ranglijst van landen. Engeland, Frankrijk en Australië deden het beter.

(KW)
Foto’s: Richard Langdon / Ocean Images (watersportverbond.nl), Onedition

Last modified: 16 augustus 2010
Sluiten