Nieuws

Vier medaillekansen Nederlandse zeilers in Miami

10:07

Op 26 januari, de vierde dag van de Miami Olympic Classes Regatta, gaan Westerhof en Berkhout nog steeds aan de leiding in de ISAF Wereldbekerwedstrijden in Miami. De Matchracers van de Delta Lloyd Kernploeg, Mulder, Witteveen en Bekkering, plaatsten zich voor de kwartfinale en verloren deze met 3-0 van de Finnen. Marit Bouwmeester staat nu op een tweede plaats in het klassement. Team Coster staat nog steeds op een stevige tweede plaats en het Paralympische Sonarteam van Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen klimt naar de koppositie.

Westerhof en Berkhout nog steeds aan kop
Lisa Westerhof en Lobke Berkhout staan een puntje voor de Engelsen Mills en Clark. Uiteraard willen de Nederlandse ex-wereldkampioenen graag winnen, maar belangrijker is het proces onderweg naar London 2012 en het verbeteren van de zwakke punten die tijdens de Wereldkampioenschappen in Perth 2012 aan het licht kwamen.

Berkhout zei gisteren: “We zijn keihard aan het werk om onze zwakkere punten beter te maken. We bijten ons erin vast. Het vertrouwen komt terug en we zitten weer in een stijgende lijn!”

Bouwmeester strijdt met Chinese
Marit Bouwmeester is gezakt naar een tweede plaats en moet de leiding in de Laser radial klasse overdragen aan Lijia Xu uit China. Lijia Xu won de bronzen medaille op de Olympische Spelen van 2008 in haar eigen land en stond bekend als een sterke tegenstander in weinig wind. Ook Bouwmeester’s rivale Evi van Acker uit België meldt zich voor de titelstrijd in de Laser radial klasse. Van Acker staat derde. Er staan nog twee races op het programma op vrijdag 27 januari gevolgd door de medal race met de beste tien van het klassement op zaterdag 28 januari.

Delta Lloyd kernploeg matchracers uitgeschakeld in kwartfinale
Matchracers Mandy Mulder, Merel Witteveen en Annemiek Bekkering plaatsten zich met gemak voor de kwartfinales waarin ze het moesten opnemen tegen het team van stuurvrouw Silja Lehtinen uit Finland. De Nederlanders verloren met 3-0.

Kernploegcoach Mikael Lundh gaf een korte reactie:
“De eerste race hadden we een shit start met een penalty als gevolg. En de volgende twee races gingen we aan de leiding maar we verdedigden niet goed in de laatste paar honderd meter voor de finish. Na de initiële zware teleurstelling hebben we een goede evaluatie gehad. Redelijk tevreden met het evenement. Op naar nieuwe kansen.”

Het Mach3 matchraceteam van Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien de Koning had niet genoeg aan zes overwinningen in de poulefase om zich ook voor de kwartfinales te plaatsen.

Renee Groeneveld gaf een korte toelichting:
“We hebben de kwartfinales niet gehaald omdat we te veel fouten gemaakt hebben. Vooral tijdens de starts. Soms waren we ook te ‘eager’. We hadden wel spannende races tegen MacGregor (GBR) en we zeilden goed tegen LeBerre (FRA) maar het was niet goed genoeg. Onwijs zonde dat we de kwartfinales missen. Op naar de volgende maand in onze korte Olympische campagne.”

Team Coster op goede weg
Merkenteam Coster staat nog steeds stevig op een tweede plaats in de mannen 470-klasse.
Kalle Coster was tevreden met de voortgang: “We hebben met twee derde plekken de beste score van de hele vloot vandaag. Op een hele moeilijke dag hebben we goed gezeild. We staan op een goede uitgangspositie, maar vier punten achter onze Australische concurrenten. Morgen kijken of we dat gat kleiner kunnen maken met het oog op de medal race op zaterdag.”

Het Delta Lloyd Kernploegteam Steven LeFevre en Steven Krol staan op het moment 11de en maken nog kans zich te plaatsen voor de medal race van zaterdag 28 januari.

Paralympisch Sonarteam aan de leiding
De Paralympische zeilers in de Sonar klimmen naar een eerste plaats.
Udo Hessels analyseerde de dag. “Er stond nog iets meer wind. Het was minder zoeken. Minder onvoorspelbaar. Dan zie je dat we heel goed kunnen zeilen met twee overwinningen. Het was technisch complex met de golven in verschillende richtingen maar dat hadden we goed onder controle. We gingen hard en moesten hard werken. Morgen onze laatste races met nog iets meer wind. Onze omstandigheden.”

Mischa Rossen voegde daar het volgende aan toe: “Heel blij dat we weer hebben gewonnen en hebben laten zien, met heel hard werken, dat we op dat podium horen.”

Barend Kol zakt naar een vijfde plek in de 2.4mR-klasse.

TopzeilenTV en foto vanaf 27 januari erbij
Het zesdaagse evenement is de tweede ISAF Wereldbeker en er doen 529 topzeilers uit 41 landen aan mee. De finales van de Paralympische klassen zijn op vrijdag 27 januari en de Olympische klassen varen hun medal races op zaterdag 28 januari. TopzeilenTV en Topzeilen foto zijn aanwezig van vrijdag 27 januari voor foto- en videoverslag van de finales.

Voor alle uitslagen zie hier

Volg de kernploeg op:
www.twitter.com/topzeilen
www.facebook.com/topzeilentv

Bron: www.watersportverbond.nl

Last modified: 1 februari 2012
Sluiten