Nieuws

Verslag Schuttevaerrace 2010

Donderdagochtend vroeg gingen in Stavoren 41 boten van start. Het gecombineerde Zeilen/Fiets-team nam deel met J35 MaJic.

11:47

Dit weekend nam team Zeilen/Fiets deel aan de Schuttevaerrace 2010. Ze voeren aan de grond, liepen een halve marathon in het holst van de nacht en fietsten zich een slag in de rondte. Een kort verslag van de wedstrijd.

 

Stavoren-Texel

Het gros van de deelnemers ging vol gas van start in Stavoren, waar men op de motor de haven uit diende te varen. In de race richting Kornwerderzand vormde zich al snel een kopgroep van twaalf relatief grote boten die als eerste weer uit de sluizen kon vertrekken. In sneltreinvaart kwam de vloot aan in de haven van Oudeschild op Texel, waar het eerste fietstraject van drie keer twintig kilometer afgelegd moest worden. Collega Edwin Haan van het blad Fiets, reed op een tijdritfiets een gemiddelde snelheid van ongeveer 38km/h en zette daarmee een tiende tijd neer.

 

Texel-Vlieland: vast

De organisatie had van tevoren aangekondigd bij de uitslag rekening te houden met diepgang, om zo onevenredig groot nadeel van diepstekende boten te compenseren. Het tij en de windrichting lieten echter ook de minder diep stekende bootjes weinig keus; de gehele vloot zette koers naar de Boontjes. De twee meter diep stekende MaJic voegde zich al snel bij de vastliggende kopgroep. In het donker voeren de kleine jachtjes stilletjes voorbij. Na het keren van het tij zette ook MaJic koers naar Vlieland, waar loper Jan-Willem rond drie uur ’s nachts met moeite de halve marathon liep.

 

Vlieland-Harlingen: batterijen leeg

De race was tot nu toe goed te volgen via de site geosports.nl. Iedere team droeg een transponder bij zich, waardoor posities van de deelnemers live te volgen waren via internet. Lege batterijen, ongelukkige plaatsing en beperkte GSM-dekking op het Wad zorgden ervoor dat deelnemers van de aardbodem verdwenen leken te zijn. MaJic zeilde gelukkig gewoon door naar Harlingen, waar nog een traject van 70 kilometer op de fiets werd gereden.

 

Harlingen-Terschelling: voortijdige finish

Langs dezelfde weg werd teruggezeild naar Terschelling. Op Terschelling verliep hardloper Roosje de laatste twaalf kilometer. In de haven van Terschelling werd duidelijk dat dit het einde was van de race. De weersverwachtingen voor zaterdag beloofde zo weinig wind – 3 knopen – dat de organisatie de wedstrijd voortijdig beëindigde.

 

Resultaten

Het team Zeilen/Fiets werd in het zeilklassement een 16e plaats. Bij het hardlopen lag het niveau erg hoog en behaalde het team een 40e plaats. Ook bij het fietsonderdeel was de concurrentie erg sterk. Desondanks reed Edwin Haannaar een goede tiende plaats. Als resultaat in het algemeen klassement haalde team Zeilen/Fiets een 27e plaats.

Een uitgebreid verslag van team Zeilen/Fiets in de Schuttevaerrace 2010 kunt u binnenkort lezen in Zeilen.

Kijk voor een impressie van de start en de eerste dag naar de video op www.zeilen.nl.

Beeld: Klaas Wiersma/Edwin Haan/Geosports.nl

Last modified: 8 juni 2010
Sluiten