Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Veronica-schip spoelt aan bij Scheveningen

16:37

Norderney gestrandDinsdag 2 april 2013 is het 40 jaar geleden dat het schip Norderney van toenmalig zeezender Veronica aanspoelde op het strand van Scheveningen. Samen met het zendschip Mi Amigo en MEBO II lag het schip net buiten de territoriale wateren voor de kust van Scheveningen toen het door het sterke windveld van de overtrekkende depressie die nacht lossloeg van haar ankers.

Stoorzender
Eerder die avond kondigde presentator Frans van der Beek nog het nummer Earth and Fire af meezingend met de laatste woorden  ‘…Maybe tomorrow, maybe tonight, misschien morgen, misschien vanavond, laten we dan maar hopen dat het vanavond gebeurt….’. Het waren ruige tijden voor Veronica waarin ze niet gewild waren in de ether en de nationale politiek er bijna een wet doorheen had gedrukt waardoor ze definitief de handdoek in de ring zouden moeten gooien. Niemand had verwacht dat juist een storm en niet de politiek hun deze dreun zou geven.

Mayday
Toen de ankers lossloegen sprak boordtechnicus Ruud Doets de laatste woorden voor de zender uit de lucht ging: “tot onze spijt moeten we onze uitzendingen staken omdat we te dicht het strand naderen, alles is goed aan boord en we hopen dat het overspringen straks ook goed zal gaan, we hopen u weer spoedig muziek te kunnen verzorgen en aan alle vrouwen …. sterkte ….”. Even later gaf het schip een MAYDAY-bericht af en werden de zendpiraten een paar uur later door een reddingsboot van boord gehaald.

Strandattractie
weerkaart 2 april 1973Ruim een week lag  het schip vast op het strand totdat het op 7 april met de neus richting zee kon worden getrokken door de bergers van Smit-Tak. Door het losslaan van het moederschip van de zender raakten de ontwikkelingen omtrent de status van de zender echter in een sneltreinvaart. De zender protesteerde luid en duidelijk vanaf zendschip Mi Amigo en in Den Haag werden massademonstraties gehouden door jongeren. Het echte vlottrekken van Norderney werd nog tot 18 april uitgesteld om de acties bij te staan. Even was het schip een strandattractie voor ramptoeristen uit het hele land.

Windkracht 12
De depressie die die nacht over het land trok lag ten grondslag aan een lagedrukkern boven Ierland. Een trog vormde zich ten zuid-westen van deze kern en vormde zelfs een kleine lagedrukkern boven Nederland. De laagste waarde van de luchtdruk in de kern bedroeg 968hPa. Die waarde werd op 2 april om even na 13.00uur op een plaats 150km ten noordwesten van Den Helder bereikt. De storm was van uitzonderlijke kracht. Op enkele plekken in Noord-Holland en de Waddeneilanden werd er zelfs windkracht 12 gemeten. Deze extreme windsnelheden hielden verband met de grote gradiënt van de luchtdruk die ontstond toen de luchtdruk aan de achterzijde van de naar het oosten trekkende depressie zeer snel begon te stijgen.

Mediaschip
Norderney werd met de legalisering van Veronica een halfslachtig leven ingeworpen. Na vele dwalingen is het schip vorig jaar november vertrokken uit de haven van Antwerpen. Na een korte hellingbeurt in Amsterdam waar het onderwaterschip nog in uitstekende staat bleek te zijn, is ze naar Groningen gesleept. Daar wordt het schip nu omgebouwd tot mediaschip.

G

 

 

 

Last modified: 3 april 2013
Sluiten