Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Vernieuwingen maken Deltaweek succesvol

23:17

De 44e Deltaweek is met een spannend zeilweekend afgesloten. Zaterdag waagden 25 jachten zich bij uitdagende omstandigheden de Noordzee op voor de Veronicarace. Op zondag is de Deltaweekfinale op de Oosterschelde met een stevige wind gevaren. Deelnemers waren erg tevreden over een aantal nieuwe elementen in de uitgave van dit jaar.

Zeilers erg tevreden over vernieuwingen

Nieuwe Maen

In deze editie van de Deltaweek heeft de organisatie een aantal aanpassingen gedaan. Een tweedaagse uitstap naar het Grevelingenmeer, de verplaatsing van de Veronicarace naar de zaterdag en het speciale klassement voor de “Dual-handed”-clubcompetitie.

Met name over de tweedaagse uitstap naar het Grevelingenmeer waren de zeilers erg te spreken. Veel zeilers vonden het wedstrijdwater een interessante verandering en de ontvangst in de havens professioneel en bijzonder hartelijk. Ook de extra aandacht voor dual-handed deelnemers bleek een treffer, de resultaten tellen mee voor het Nederlands DH-clubkampioenschap. Mede door het uitdagende zeilweer waren veel deelnemers ook blij met de verplaatsing van de Veronicarace naar de zaterdag.

Voorzitter Wim Dominicus is ervan overtuigd dat deze veranderingen zullen bijdragen aan de continuïteit en de groei van zijn evenement en rekent erop dat de Deltaweek in 2020 in blakende gezondheid zijn 50e editie zal vieren. “Wij zien de volgende jaren vol vertrouwen tegemoet en zijn ervan overtuigd dat de Deltaweek over zes jaar zijn vijftigste uitgave kerngezond en vol energie zal kunnen vieren.”

Veronicarace

Bij de Veronicarace waren zaterdag de weersomstandigheden op zee zonder meer uitdagend voor de 23 deelnemende jachten. Gestart bij windkracht vijf en dichte regenbuien, trok de hemel in de loop van de dag open en nam de wind nog toe tot 6 Bft met uitschieters naar 7. De snelste boten legden een baan van 52 mijl in recordtijd af, en dat deden ook de deelnemers in de klasse 3 (42 mijl) en in de dual-handed (35 mijl). Met gemiddelde snelheden van 7 tot 8,5 knopen stoven de boten over de golven van één meter en hoger. De Rond- en platbodems en de ongemeten jachten kregen het intussen op de Oosterschelde ook behoorlijk voor hun kiezen.

Laatste dag

Op zondag stond er op de Oosterschelde weer een stevige wind en werkten de ORC/IRC-klassen twee windward-leeward wedstrijden af, terwijl de ongemeten boten rond de boeien voeren. De rond- en platbodems bleven voor de kant liggen, omdat hun bemanningen er een zware week op hadden zitten. Aan beide kanten van de Zeelandbrug werd nog felle strijd geleverd omdat de eindoverwinning voor verschillende klassen nog niet vast lag. Met name in de ORC-klassen 2 en 3 konden de kansen nog keren. Uiteindelijk bleef in ORC-2 Aad de Ruijter met T/t Soeticheyt voor Evert van de Zande met Anne Mazurka en kon S.Hiemstra met White Hawk de Rakker van schipper Keetels met één punt achter zich houden.

 

De overallwinnaars van de 44e Deltaweek per klasse: 

• IRC – 1 SWEENY (J-111), K. van Vliet, Middelharnis
• ORC – 1 XAR (X-43), Norbert Clarijs, Zierikzee
• IRC – 2 YALLA, George-Éduard te Kolsté, (Dufour 36), Brussel
• ORC – 2 TENDER TO SOETICHEYT (ILC 30), Aad de Ruijter, Rotterdam
• ORC – 3 WHITE HAWK (First 31.7), S. Hiemstra, Amersfoort
• ORC – 4 FURIE (Sprinta), Ben Hoefsloot, Ede
• Ongemeten ARES (First Class 8), Hans Thijssen, Den Haag
• R&P klasse B TJOENSTER (Lemsteraak) Jan Middelburg, Goirle
• R&P klasse C SCHUIMER (Schokker), P. Overwater, Mijnsheerenland

Bron: Deltaweek

Foto: Lenie Dominicus

Last modified: 6 juli 2014
Sluiten