Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Vereniging Zeilend Zeeschip bestaat 75 jaar

11:27

Vereniging ‘Het Zeilend Zeeschip’ bestaat 75 jaar. In die 75 jaar zijn duizenden mensen, maar in het bijzonder jongeren, dankzij deze Vereniging verbonden met de zee. Nog steeds zet de vereniging zich in om jongeren te laten participeren in bijzondere projecten.

De Eendracht

Eendracht Zeilschip Eendracht kent een rijke geschiedenis, die teruggaat naar 1938. De grondleggers van de Eendracht hebben met de oprichting van de Nationale Vereeniging ‘Het Zeilend Schoolschip’ opleidingsmogelijkheden op een groot zeilschip willen behouden. Het huidige schip is volgend jaar 25 jaar in de vaart en de vereniging viert dit jaar het 75 jarige jubileum. De doelstelling is gelijk gebleven, jongeren kennis laten maken met alle aspecten van de zee en het zeezeilen.

Op 5 oktober 1938 is de Vereniging Het Zeilend Zeeschip opgericht, maar pas in 1973 werd de bouwopdracht gegeven voor de eerste Eendracht, een zeegaand tweemast gaffel topzeilschoener. Prins Bernhard doopte als beschermheer in 1974 deze Eendracht. Het tweede en huidige schip, een driemast gaffel topzeilschoener, werd door Hare Majesteit Koningin Beatrix in 1989 gedoopt in de haven van Scheveningen. Dit schip is volgend jaar 25 jaar in de vaart en dankzij grondig onderhoud in de afgelopen jaren gaat het nog jaren mee. Ondertussen is Prins Maurits beschermheer en heeft zijn broer Prins Floris zitting genomen in het bestuur.

Jubileum

Op 5 oktober komt de Eendracht aan in de haven van Delfzijl. Aan boord wordt het jubileum besloten gevierd. Om het 75 jaar bestaan van de vereniging extra onder de aandacht te brengen loopt er een jubileumactie waarbij iedereen bij een donatie van 75 euro aan het Eendracht C.J. Jaski Fonds een herinneringsspeldje ontvangt. Uit dit fonds worden alle kortingen voor jongeren en bijzondere projecten gefinancierd.

De vereniging telt momenteel zo’n 1250 leden, 250 Vrienden van de Eendracht en een groeiend aantal sponsors, die de doelstelling steunen. Jaarlijks maken duizenden jongeren kennis met de zee door aan boord te stappen. Een aantal krijgt een actief programma aangeboden waarbij deelnemers een rondleiding krijgen van de vrijwilligers, een korte vaartocht maken en leren knopen. Anderen gaan echt naar zee met een stage of jongerenreis. Alle eerstejaars MBO en HBO studenten van  het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam gaan een week naar zee. De commerciële inzet van de Eendracht is ter ondersteuning van de doelstelling.

Speciaal voor lezers van Zeilen              

Begin 2013 voeren ruim dertig lezers van Zeilen met Eendracht rond de Canarische eilanden. Zij namen deel aan de speciale tocht voor abonnees. Voor wie komende winter ook zin heeft in een actieve zeilvakantie met zon, zee en wind, heeft Zeilen weer een unieke aanbieding samengesteld. Tien dagen op de Eendracht meezeilen in het Caribische gebied.

De driemastschoener vertrekt op zaterdag 5 januari 2014 vanuit Paramaribo over de Suriname rivier naar zee. In tien dagen zeilt u via Trinidad & Tobago richting de ABC eilanden. De reis eindigt op 14 januari 2014 op Curaçao. Wilt u mee? Abonnees van Zeilen zetten wij graag in het ‘winterzonnetje’. Zij betalen geen 1200 euro, maar krijgen een korting van 200 euro. Jongeren van 15 tot 25 jaar betalen 600 euro per persoon. Beide op basis van volpension, inclusief bedlinnen, onbeperkt koffie, thee, fruit en havengelden. U kunt zich aanmelden via info@eendracht.nl o.v.v. zeilen2014. Meer informatie vinden en reserveren kunt u via www.eendracht.nl

 

Last modified: 4 oktober 2013
Sluiten