Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Vendée Globe: Gabart ontketend

11:17

Francois Gabart op Macif bouwt aan zijn voorsprong

Francois Gabart op Macif bouwt aan zijn voorsprong

Sinds het ronden van Kaap Hoorn heeft Francois Gabart (Macif) zijn voorsprong op concurrent Armel Le Cléa’ch uitgebouwd tot 260 mijl. In de lange Atlantische sprint noordwaarts naar de finish lijkt Gabart te zijn ontketend. Gabart zeilt sinds een paar dagen structureel sneller dan zijn vaste concurrent Armel Le Cléa’ch (Banque Populaire).

Volgens Gabarts mentor en oud-winnaar van de Vendée Globe Michel Desjoyeaux, die bekend staat als een meester in de psychologische oorlogvoering, heeft Gabart tot nu toe conservatief gezeild en laat hij pas nu zijn ware snelheid zien. Na een wekenlang matchrace waarbij Gabart en Le Cléa’ch elkaar afwisselden aan de kop van het veld, moet Le Cléa’ch nu met lede ogen aanzien hoe zijn rivaal zonder duidelijk aanwijsbare reden van hem wegzeilt. Met nog zo’n 3600 mijl te gaan is er nog niets beslist. Met de doldrums en een ingewikkeld Azoren-hogedrukgebied voor de boeg zijn er nog genoeg kansen voor Le Cléa’ch om met een goede tactiek zijn achterstand in te halen.

Achter de koplopers wordt hard gestreden voor het podium. Engelsman Alex Thomson (Hugo Boss) koos na Kaap Hoorn voor een route langs de Braziliaanse kust en pakte daarmee tijdelijk de derde plek af van Jean-Pierre Dick (Virbac Paprec 3). Het tactische gevecht tussen beide heren is nog niet beslecht maar door de huidige positionering van Thomson lijkt hij ten opzichte van de verwachte winden de beste keuze te hebben gemaakt. Thomson oogst veel respect doordat hij met zijn iets oudere boot telkens de nieuwe en snellere boten blijkt te kunnen bijhouden.

Gabart op weg naar de Doldrums

Voor de ongelukkige Zwitser Bernard Stamm is de wedstrijd definitief voorbij. De Zwitser werd gediskwalificeerd omdat hij brandstof moest innemen om de stroomvoorziening op zijn schip op peil te houden. Hoewel door wind voortgedreven kan een modern Vendée Globe jacht niet zonder stroom. De solo schippers kunnen op de uiterst snelle racemonsters niet meer zonder stroomconsumerende apparatuur als de autopilot, de kantelkiel en de satellietcommunicatie. Na wekenlange problemen met zijn generatoren, en een mislukte reparatiepoging bij Nieuw-Zeeland botste Stamm vlak voor Kaap Hoorn op een onbekend voorwerp. Die botsing kostte hem zijn laatste werkende generator, waarna de tot op het bot gefrustreerde Zwitser geen andere keus meer had dan het aannemen van brandstof om zijn weg te vervolgen. Hij zeilt buiten mededinging verder naar de finish in Bretagne.

Last modified: 15 januari 2013
Sluiten