Nieuws

Veilige splitpennen

Wanneer je splitpennen goed monteert, zijn ze een stuk betrouwbaarder dan borgringen

12:18

Kleine moeite, groot plezier. Veel klussen aan boord zijn op zichzelf staand niet zo’n enorme klus, maar leveren eenmaal voltooid, groot genoegen. Dit keer: veilig borgen met splitpennen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Zeilen 03/2022
Tekst: Olav Cox

De borstboutjes van wantspanners en zeereling zijn vaak geborgd met rvs ringetjes. Handig, want die ringetjes zijn zonder gereedschap te plaatsen en te verwijderen, herbruikbaar en je haalt er je handen niet aan open.
Met name dit laatste is een veelgehoord argument tegen splitpennen als alternatief: de scherpe punten van de uiteinden hebben
al heel wat schade aan handen én zeilen veroorzaakt. Maar wanneer je splitpennen goed monteert, zijn ze een stuk betrouwbaarder dan borgringen. Die kunnen namelijk worden verbogen of losgetrokken door lijnen die erlangs glijden.
Aftapen van ringen is een optie, maar tape slijt en je hebt geen zicht op de verbinding. Om ongelukken door ongeborgde borstboutjes te voorkomen zijn aan boord van Urgje inmiddels alle ringen vervangen door op lengte geknipte, goed open gebogen rvs splitpennen zonder scherpe, uitstekende delen. Dat de splitpennen hierdoor slechts eenmalig bruikbaar zijn, nemen we graag voor lief.

Handig en herbruikbaar: een borgring door de borstbout van een relingdraad of wantspanner.

Maar wanneer er een lijn langs glijdt (landvast, schoot), kan het ringetje in de lijn haken en verbuigen.

Met een beetje pech verbuigt het borgringetje genoeg om los te komen van de borstbout. Dan is het wachten tot een relingdraad of stag opeens loskomt.

Een splitpen is betrouwbaarder dan een borgring. Buig de splitpen wel goed open zodat de scherpe uiteinden geen gevaar meer vormen.

Splitpennen zijn er in verschillende diameters en lengtes. Deze splitpen past strak in het gaatje van de borstbout maar is duidelijk te lang.

Een splitpen kun je met een zijkniptang prima op de juiste lengte knippen.

Zorg dat de splitpen lang genoeg is om zodanig rond de borstbout te buigen dat de uiteinden het oogje van de splitpen net niet raken.

Met een platte schroevendraaier buig je de splitpen open en druk je de uiteinden netjes rond de borstbout.

Een goed open gebogen splitpen levert geen beschadigingen of verwondingen op en komt pas los wanneer je dat zelf wilt.

Last modified: 22 maart 2024
Sluiten