Actueel, Nieuws

Veertigste Enkhuizer Klipperrace

11:21

De 40e editie van de Enkhuizer Klipperrace wordt op 11 en 12 oktober verzeild. Een wedstrijd voor zeilende binnenvaartklippers en verwante type platbodems met zijzwaarden. Bij de eerste Enkhuizer Klipperrace in 1975 verschenen tien deelnemers aan de start, een aantal wat daarna snel groeide. Na een dip in de negentiger jaren ligt het aantal deelnemers in deze eeuw zo rond de 50 schepen met circa 1000 opvarenden.

Mooi aanzicht

Zwarte Valk neemt deel aan de Enkhuizer Klipperrace sinds 1975Het veld van tientallen klippers levert schitterende taferelen op. Het IJsselmeer komt tot leven zoals het er een eeuw geleden bij lag.

Op zaterdag levert de Enkhuizer Klipperrace ook vanaf de wal een uniek schouwspel op bij de ankerstart van de Driestedenrace. Die wedstrijd start op zaterdag 11 oktober om 10.00 uur in het Krabbersgat, pal voor het historische havenfront van Enkhuizen. Alleen als de wind pal uit het noordoosten waait, moet ‘buiten’ gestart worden.

Tijdens de Driestedenrace draait het om de routering. De navigator moet kiezen uit zes mogelijke routes langs Stavoren, Medemblik en Urk. De finishen kan tot 20.00 uur bij de ingang van Krabbersgat.

Korte baan

Zondag 12 oktober varen de schepen in twee klassen op een Olympische baan. De start van de eerste klasse is gepland om 10:00 uur, om 16:00 uur sluit de finish. Op een relatief kleine baan moeten de winnaars het nu hebben van tactisch inzicht en snelle manoeuvres.

Meer informatie over de race kunt u vinden op www.klipperrace.nl

 

Foto: Hajo Olij

Last modified: 30 september 2014
Sluiten