Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Spannende strijd op het Heegermeer

19:48

Het was weer een spectaculaire dag bij het skûtsjesilen. Dinsdag voeren de skûtsjes op het Heegermeer, met twee inhaalwedstrijden op het programma. De voorgaande week waren de twee wedstrijden afgelast vanwege te weinig wind. De wind liet nu wel van zich weten, op het meer stond windkracht 4 tot 5 met vlagen van 6 op de schepen te wachten.

Ochtendwedstrijd

Na de botsing van maandag tussen de skûtsjes Drachten en Heerenveen, was het skûtsje Heerenveen vanwege schade aan de mast afwezig bij de ochtendwedstrijd. Drachten kwam met een nieuwe verstaging en het oude zeil het water op. Een goede keuze bleek later. Drachten  maakte een goede start en ronde als eerste de bovenboei. Het team wist de koppositie te behouden en kwam als eerste over de finish. De schipper van Drachten Albert Visser: ‘Een mooie opsteker na gisteren. En als je eenmaal als eerste ligt, moeten ze je maar voorbij zien te komen.’

Het Jouster skûtsje maakte een tactische slag door in de tweede route voor de stuurboordslag richting vaargeul te kiezen. Bij het ronden van de bovenboei waren ze de Súdwesthoek en Bolsward voorbij, maar wisten Drachten niet voorbij te komen. Sneek ging in de aanval en wist Joure in te halen, om zo op de tweede plaats te eindigen.

Wedstrijduitslag ochtend

Uitslag Inhaalrace

Sneker Pan, SKS

Middagwedstrijd

Na reparatiewerkzaamheden aan de mast kon het Heerenveense skûtsje deelnemen aan de middagwedstrijd. Heerenveen liet met een goede start meteen zien dat ze terug zijn. In de middag werd net zoals in de ochtend hard gevaren. De strijd ging aan het eind van de dag nog even door in de protestkamer tussen Grou en Sneek.

Door een algeheel valse start moesten de skûtsjes omkeren voor een tweede start. Heerenveen en Sneek voeren over bakboord op de bovenboei af. Eenmaal gedraaid naar voor de wind, voer Heerenveen op de verkeerde boei af. ‘Dat gebeurt je dan als je weer een keer van voren zeilt, maar gelukkig hebben we verder wel stand kunnen houden.’ Aldus schipper Pieter Brouwer. Dankzij een goed gevaren tweede kruisrak wist Grou de tweede plaats te pakken. Daarachter ontstond een protestsituatie tussen Langweer en Bolsward waarbij de rode vlaggetjes werden gehesen. De jury besliste deze protestsituatie in het voordeel van Langweer en dus kreeg Bolsward veertien punten.

Het was nog niet klaar met de protesten. Grou diende protest in tegen Sneek vanwege het raken van een boei. Het protest van Grou werd afgewezen. Aan het eind van de wedstrijd werd de wind wat minder waardoor een aantal skûtsjes weer met vol tuig gingen varen. Sneek finishte als eerste, Grou tweede en Heerenveen pakte de derde plek.

 

Wedstrijduitslag

  Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Douwe Visser Jzn. Sneek 0.9 0
2 Douwe Azn Visser Grou 2 0
3 Pieter Sietseszn. Brouwer Heerenveen 3 0
4 Gerhard Pietersma Earnewâld 4 0
5 Albert Visser Jzn. Drachten 5 0
6 Johannes Meeter Lemmer 6 0
7 Dirk Jan Reijenga Joure 7 0
8 Jaap Zwaga Langweer 7.3 0
9 Berend Mink Drachten 8 0
10 Auke de Groot Stavoren 9 0
11 Siete Ezn. Meeter Leeuwarden 10 0
12 Teake Klaas van der Meulen Woudsend 11 0
13 Lodewijk Hzn Meeter Huizum 14 0
14 Pieter Eldertszn. Meeter Bolsward 14 0

 

 

Fotografie: Martin de Jong

Last modified: 30 juli 2013
Sluiten