Actueel, Nieuws, Wedstrijden, Zeilen nieuws

Spanning bij SKS skûtsjesilen

13:42

https://www.youtube.com/watch?v=Ig8ilsiloVE#t=43

In Grou start zaterdag het SKS skûtsjesilen 2015. Twee weken achtereen trekken de deelnemende skûtsjes door Friesland om te strijden om de felbegeerde titel. Het belooft een bijzonder spannend kampioenschap te worden. Afgelopen jaar wisten maar liefst negen skûtsjes tijdens het kampioenschap een topdrienotering te behalen. Daaruit blijkt wel dat de onderlinge verschillen klein zijn.

Grou met schipper Douwe Azn. Visser begint zaterdag op het thuiswater als titelverdediger aan het SKS kampioenschap. De openingswedstrijd is altijd interessant en spannend; de teams zijn erop gebrand hun visitekaartje af te geven. Vorig jaar werd Langweer de verrassende dagwinnaar. Grou kwam niet verder dan een achtste plek, maar maakte dit gedurende het kampioenschap ruimschoots goed met vier dagoverwinningen. Grou is natuurlijk weer een van de favorieten. Maar ook Sneek, dat de laatste wedstrijd voor dit SKS kampioenschap wist te winnen.

Traditie

Alle SKS-schippers stammen rechtstreeks uit aloude Friese schippersgeslachten. Traditie speelt binnen het skûtsjesilen een belangrijke rol en authenticiteit staat hoog in het vaandel. Maar er is ook oog voor ontwikkelingen en vernieuwingen. Zo beschikt de bemanning van de Sneker Pan bijvoorbeeld over een mental coach en wordt er bijzonder serieus gezeild door de deelnemende teams.

Feest

Skûtsjesilen betekent natuurlijk ook sfeer en gezelligheid. Gedurende veertien dagen worden op tien verschillende locaties elf wedstrijden gezeild. En waar de skûtsjes zeilen is het feest.
Tijdens de wedstrijden ziet het op en langs de oevers zwart van ‘het volk.’ Niemand wil iets missen van de voorbijrazende schepen en hun hardwerkende bemanningsleden. Langs de waterkant of vanaf een volgboot is natuurlijk het leukste om de races te volgen. Voor wie er niet live bij kan zijn, zijn de skûtsjes met een track and trace systeem uitgerust en via internet te volgen.

SKS Wedstrijdschema

Zaterdag 18 juli Grou
Maandag 20 juli De Veenhoop
Dinsdag 21 juli Earnewald
Woensdag 22 juli Terherne
Donderdag 23 juli Langweer
Vrijdag 24 juli Elahuizen
Zaterdag 25 juli Stavoren
Maandag 27 juli Woudsend
Woensdag 29 juli Lemmer
Donderdag 30 juli Lemmer
Vrijdag 31 juli Sneek
Alle wedstrijden beginnen om 14.00 uur.

Voor meer informatie: www.skutsjesilen.nl

 

Fotografie Yvonne Ransijn

Last modified: 29 januari 2019
Sluiten