Nieuws

Vanaf de Hiswa: Bootje bouwen na schooltijd

Midden in de Rai zien we een lang houten bootskelet, waar door een viertal middelbare scholieren aan wordt gewerkt. Al zagend, schurend en schroevend bouwen ze aan een Bantry Bay Longboat, om mee te varen met de Atlantic Challenge.

10:12

Op de stand vragen we: wie zijn dit?

Initiatiefnemer Bart de Haar: “Onze boot wordt gebouwd door middelbare scholieren uit Castricum en omgeving, zowel van MAVO, HAVO als VWO. De leeftijd varieert officieel van 15-25 jaar, maar de aanwezigen hier zijn allemaal rond de zestien. Samen met De Bootbouwschool bouwen ze de boot vanaf de kielbalk op.”

Waarom bouwen ze eigenlijk een boot?

“We willen deelnemen aan de Atlantic Challenge. In 1986 werd ‘The Atlantic Challenge International’ opgericht, met als doel het bevorderen van maritieme kennis en zeemanschap onder jongeren. Wij vormen de eerste afdeling uit Nederland, eerdere initiatieven bleven altijd steken op geldgebrek.”

Wat hebben de jongeren eraan?

“Ze leren samenwerken en we geven ze een gemeenschappelijk doel om voor te gaan. Niet alleen de bouw en daarna de Atlantic Challenge, maar ook het onderhoud en het varend houden van de boot vormen uitdagingen. Ik hoop de jongens iets mee te kunnen geven: gezamenlijk de verantwoordelijkheid dragen en leren functioneren in een groep.”  

Gaan ze ook mee varen?

“Als ze willen wel. De jongens hebben hun eerste roeiles al gekregen. Zeillessen staan nog op stapel, maar daarvoor willen we eigenlijk met de boot zelf varen. We willen graag klaar zijn in de zomer van 2011, maar dat lukt alleen met voldoende sponsoring. We hopen deel te kunnen nemen aan de Atlantic Challenge in 2012.”

Tenslotte de hamvraag: wat beweegt een zestienjarige ertoe om een boot te gaan bouwen op zijn vrije vrijdagmiddag?

Hemen: “Eigenlijk vind ik het gewoon heel gezellig met de anderen. We zijn met elkaar iets moois aan het bouwen. Of ik er ook mee ga zeilen? Natuurlijk wil ik graag meevaren met de Atlantic Challenge, maar dan moet eerst de boot nog af. We hebben tot nu toe bijna alles gesponsord gekregen, behalve de huidplanken. Zonder sponsoring komen we nergens. Maar als de boot af is, moet ik er uiteraard ook eens in varen. Of ik nou kan zeilen of niet.”

MvS

De Bootbouwschool en The Atlantic Challenge Nederland zijn te vinden op stand 05.414.

Last modified: 8 maart 2010
Sluiten