Nieuws

Tri’s hebben het moeilijk in Route du Rhum

De solowedstrijd naar Guadeloupe is nog maar net onderweg. Amper het lastige Kanaal uit, doet de Golf van Biskaje zich gelden. Vooral de tri's hebben het moeilijk...

12:50

De solowedstrijd naar Guadeloupe is nog maar net onderweg. Amper het lastige Kanaal uit, doet de Golf van Biskaje zich gelden. Vooral de tri’s hebben het moeilijk.

Het Kanaal is bij zuidwesten wind lastig. De golven, komend van de Atlantische Oceaan, rollen het nauwe kanaal in en samen met het afgaand tij kan dat een steile zee opleveren.
De Golf van Biskaje is berucht, dat behoeft weinig uitleg. En zeker in deze tijd van het jaar kan het er behoorlijk ruig aan toe gaan. Veel wind, steile, hoge golven en het gevaar aan lager wal te raken zijn de voornaamste bedreigingen voor de solozeilers, onderweg naar het veel zonniger Guadeloupe. Vooral de 60-voets trimarans hebben problemen met de harde tegenwind en de steile golven.

Zojuist werd bekend dat de tri Eure & Loire–Lorénove gekapseisd is, met aan boord Francis Joyon. Hij zeilde aan de wind in een ruige zee, toen een stevige windvlaag de boot op een drijver tilde. “Ik was aan het werk bij de mast en kon niet meer op tijd de schoten vieren. Binnen twee seconden lag de boot op z’n kant.” Joyon vond het niet nodig zijn noodbaken te activeren en wacht momenteel in de cockpit op hulp van een sleepboot.

Van de 18 ORMA tri’s varen er nog 10 richting Guadeloupe. 4 Hebben er opgegeven.


Een overzicht van wat er nog meer mis ging aan boord van de grote tri’s:
  • Zondagavond kapseist de tri van Franck Cammas, Groupama. In het donker kan Le Cam met Bonduelle Cammas niet meer ontwijken. Cammas heeft op moeten geven, Le Cam is na reparaties aan wal weer onderweg.


  • Bertrand de Broc, die de Groupama een nacht eerder maar net miste, stapt uit de race. “Ik werd gedurende de nacht bang en ik heb besloten te stoppen met solozeilen in het algemeen. Je moet je buiten 200% geven, maar ik realiseerde me dat ik twijfels had waar ik niet vanaf kwam. Ik raakte in de war”, verklaarde hij.


  • Giovanni Soldini heeft zijn Tim gisteren langs de kade in Lorient gemeerd. Hij ontdekte 30 cm lange scheuren tussen de cockpit en de achterste beam.


  • Gitana X, geschipperd door de Fransman Lionel Lemonchois, breekt de bovenste 7 meter van zijn mast. Lemonchois blijft ongedeerd, maar is onderweg naar La Trinité.


  • Jean Luc Nélias heeft problemen met zijn grootzeilkar aan boord van Belgacom. Hij probeert zelf een oplossing te vinden, maar houdt de optie open een pitstop te maken in een Franse haven.


  • Bayer CropScience is onderweg naar La Trinité. Frederic Le Peutrec heeft problemen met zijn stuurautomaat.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten