Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Trimaran Géronimo wordt Sodebo Ultim’

17:50

Sodebo Ultim voor het eerst op het waterGéronimo, de trimaran waarmee Olivier de Kersauson in 2004 met zijn team de Jules Verne Trophy won, is verbouwd tot Sodebo Ultim. Met Sodebo Ultim’ hoopt Thomas Coville meerdere solorecords op zijn naam te kunnen zetten. De eerste wedstrijd die de Fransman op het program heeft staan is de Route du Rhum, die op 2 november dit jaar van start gaat.

Ingrijpend veranderd

De voormalige recordboot van De Kersauson is dermate drastisch verbouwd dat in het eindresultaat minder dan de helft van de onderdelen origineel is. Zo is de volledige middenromp vervangen. De Kersauson zeilde immers met een volledige bemanning, terwijl Coville in zijn eentje vaart en dus een heel andere inrichting nodig heeft. Daarnaast zijn aan de drijvers roeren en zwaarden toegevoegd, met grotere krachten op de rompen als gevolg. Om die krachten op te kunnen vangen zijn de beams versterkt. Tevens hebben beide drijvers hebben een moderne wave piercing boeg gekregen. Verder is er een nieuwe mast opgezet, gebouwd door Lorima. De giek is wel origineel gebleven.

Ombouw

De ombouw is uitgevoerd door Multiplast in Vannes, Frankijk, de werf die de oorspronkelijke Géronimo bouwde in 2001. In samenwerking met ontwerpers Marc van Pethegem en Vincent Laurient-Prévost (VPLP) werd de boot in 14 maanden tijd omgebouwd. “Het was belangrijk vertrouwen te hebben in de berekende verwachte prestaties van het ontwerp om de juiste balans te vinden tussen gewicht en zeiloppervlak”, aldus Laurient-Prévost. “Alleen dan konden we het referentiepunt benaderen: de maxi trimaran Banque Populaire VII. Met een gewichtsbesparing van zeven ton op de oorspronkelijke Géronimo maakt de nieuwe boot een goede kans tegen Banque Populaire.

Sodebo Ultim Thomas CovilleCoville: “Veertien maanden geleden brachten we Géronimo naar Brest. Je moest toen een behoorlijke fantasie hebben om te bedenken dat er zo’n moderne boot uit zou komen. We zijn er trots op dat we er zo’n bijzondere boot van hebben gemaakt.”

Nieuwe superklasse

Sodebo Ultim’ is gebouwd om het op te kunnen nemen tegen de andere boten in de Ultimate-klasse van de Route du Rhum, Spindrift 2 en Banque Populaire VII. De nieuwe boot is tevens onderdeel van het Collectif Ultim, die hoopt een nieuwe klasse op te kunnen zetten voor onder andere wedstrijden rond de wereld.

Specificaties Sodebo Ultim’

Zeilnummer: 73 (referentie naar het oprichtingsjaar van hoofdsponsor Sodebo)
Lengte: 31 meter
Breedte: 21,20 meter
Mastlengte: 35 meter
Koorde mast (vleugelprofiel): 1,20 meter
Maximaal aandewinds zeiloppervlak: 444 vierkante meter

 

Foto’s Yvan Zedda/Frédéric Morin/Sodebo

Last modified: 8 juni 2014
Sluiten