Nieuws

Tornado-team Booth Dercksen uit elkaar

Mitch Booth en Herbert Dercksen, topteam en meervoudig kampioen in de open multihulls, stoppen met hun samenwerking. Zowel zakelijk als op zeilgebied scheiden hun wegen.

12:59

Mitch Booth en Herbert Dercksen, topteam en meervoudig kampioen in de open multihulls, stoppen met hun samenwerking. Zowel zakelijk als op zeilgebied scheiden hun wegen.


Beide zeilers zijn het meest bekend van hun olympisch Tornado-campagne. Op de Spelen in Athene 2004 eindigden zij op de 5de plaats. Daarnaast waren zij ook in andere multihull-klasse zeer actief, zoals de Formule 18, en vooral: succesvol. Zij veroverden diverse Europese en Wereldtitels.
Beide zeilers zijn eigenaar van het bedrijf Tornado Sports. Daaronder vallen onder meer de olympische Tornado-campagne en het Volvo Extreme-40 project. Mitch Booth stopt als mede-eigenaar.


“We zeilen ruim 10 jaar samen,” vertelt Herbert Dercksen, “en we merkten dat het enthousiasme minder werd. Het werd moeilijker om ons op te laden, te focussen en tot prestatie te komen. We hadden geen lol meer op de boot. Toen we besloten om dit seizoen niet naar het EK Tornado te gaan, werd duidelijk dat we dingen moeten veranderen. Een moeilijk besluit; we hebben tien jaar lief en leed gedeeld, we hebben zelfs een nieuw paspoort voor Mitch gezocht.”


Foto's Diana Bogaards De Australiër Mitch Booth werd voor de Spelen van Athene tot Nederlander genaturaliseerd en kon daardoor voor Nederland op deze Spelen uitkomen. Saillant detail: Booth zeilt op dit moment in Spanje een Hobie Tiger serie met zijn zoon Taylor, uitkomend voor… Australië.


Dercksen vervolgt: “Ook voor de sponsors is het niet leuk. En ook om die reden was het moeilijk om te stoppen. Maar geld is uiteindelijk niet hetgene dat een team maakt. De wil om dingen te doen is belangrijk en het plezier dat je in de boot beleeft. Dat is misschien wel een goede boodschap naar jonge teams toe. Die denken dat alles voor elkaar is zodra er sponsorgeld is.”


Dercksen gaat door met het bedrijf Tornado Sports. En over het Tornado zeilen, zegt hij: Ik kijk wel wat er op mijn pad komt. Kijk, Mitch heeft al een olympische medaille gewonnen, ik niet. Dus misschien ga ik toch met een nieuwe stuurman verder. Maar dat moet wel medaillekansen geven, anders ga ik niet door.” 


Laurens van Zijp – Met dank aan Diana Bogaards

Last modified: 4 september 2007
Sluiten