Nieuws

Titanen weer in actie

Maxi-trimarans Banque Populaire V en Sodebo zijn weer op zee. De eerste met veertien man aan boord, de tweede slechts met één. Allen vastbesloten het record te breken.

22:36

Update: Banque Populaire V heeft vannacht iets geraakt. De kreukelzone voor een van de zwaarden heeft zijn werk gedaan, maar heeft beschadiging van het zwaard niet volledig kunnen voorkomen. De bemanning verwacht snel een gebied met minder wind, waar ze de schade beter kunnen bekijken en eventueel repareren. Vrijdag vier februari om twaalf uur ‘s middags is de voorsprong op het tijdschema van Groupama 3 teruggelopen tot 223 mijl. Of de recordpoging wordt afgebroken is niet bekend.

Als eerste vertrok Fransman Pascal Bidégorry. Op 22 januari vertrokken hij en dertien andere zeilers met de veertig meter lange monstertri Banque Populaire V. Het aantal koppen is ruimschoots voldoende voor drie diensten met ieder minimaal vier man aan dek.

Jules Verne Trofee

Bidégorry gaat voor de Jules Verne Trofee, de trofee om in zo kort mogelijke tijd de aardbol rond te zeilen. Het record is nog niet zo lang in handen van Franck Cammas, die vorig jaar de klus klaarde in 48 dagen, 7 uur 44 minuten en 52 seconden aan boord van Groupama 3.

De trimaran van Bidégorry is nu twaalf dagen onderweg en bevindt zich momenteel in het zuidelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan, ter hoogte van de 45ste breedtegraad – ongeveer het midden van Argentinië. Bidégorry is al op een kwart van de reis en heeft een voorsprong van 409 mijl op het schema van recordhouder Cammas. De bemanning aan boord van Banque Populaire V jaagt de boot tot gemiddelde snelheden van boven de 37 knopen.

Solo

Een week later dan Bidégorry vertrok ook Thomas Coville om een record te breken. Aan boord van de eveneens gigantische trimaran Sodebo (32 meter) probeert Coville in zijn eentje het record rond de wereld zeilen te verbeteren. Het huidige record dateert uit 2008 en staat op naam van Francis Joyon, die er 57 dagen, 13 uur 34 minuten en 6 seconden over deed.

Net geen jaar nadat Joyon het record aanscherpte, deed Coville zijn eerste poging. Hij deed er twee dagen te lang over. In de Route du Rhum van 2010 werd hij derde in het algemeen klassement. Overigens zat Coville ook aan boord van Groupama 3 tijdens de glorieuze tocht van Cammas in de strijd om de Jules Verne Trofee.

Gewoon opnieuw

“Als je voor de eerste keer vertrekt, vraag je je af: “kan ik het wel?”. Na de eerste succesvolle tocht solo om de wereld aan boord van een multihull weet ik wat ik kan geven en hoe dat moet. Dat motiveert me om het nogmaals te proberen”, zegt Coville. “In de dingen die we doen maken we fouten. Die fouten lossen we op, zodat we het nog een keer kunnen proberen.”

Kijk voor meer informatie over boten, schippers en posities op de kaart op http://www.voile.banquepopulaire.fr/Maxi-Trimaran-Banque-Populaire-V en http://www.sodebo-voile.com/accueil.html.

(MvS)

Foto’s: Yvan Zedda/B. Stichelbaut/BPCE/Sodebo

Last modified: 4 februari 2011
Sluiten