Nieuws

Tien tips tegen piraterij

Gisteren werd bekend dat een Engelse zeiler in Thailand slachtoffer is geworden van puberpiraten. Yachting World publiceerde tien tips waarmee je het risico kunt minimaliseren.

10:19

Het Engelse magazine heeft in de afgelopen jaren veel geschreven over het voorkomen van piraterij. Hun tien tips om een aanval als je voor anker ligt moeilijk te maken:

 

1          Til je bijboot langszij of aan boord en zorg dat dit zo gemakkelijk mogelijk gaat. De dinghy is een van de meest waardevolle en makkelijk te stelen zaken aan boord en trekt dus rovers aan. Uit de eerste berichten blijkt dat de piraten in het geval van Robertson ook op de bijboot uitwaren.

 

2          Til de zwemtrap op. Dat maakt het meteen een stuk moeilijker om aan boord te komen.

 

3          Monteer ventilatieschachten in de bakskisten voor frisse lucht en houdt de ramen naar de kajuit dicht. Ben je in een gebied waar je problemen verwacht, houdt dan ook de luiken van de hutten gesloten. Het is ideaal als de interne doorgangen openen naar de kajuit en sluiten in de richting van de hut.

 

4          Als je bang bent dat er mensen aan boord kunnen komen, sluit dan een goedkoop infrarood alarm aan dat een schel geluid in de kajuit geeft.

 

5          Heb altijd messen en andere dingen die als wapen gebruikt kunnen worden klaarliggen.

 

6          Bouw een kluisje in op een moeilijk vindbare plek, waarin je waardevolle bezittingen kwijt kunt. Sommige cruisers houden een oude creditcard, wat nepjuwelen en wat geld bij de hand om weg te geven als ze aangevallen worden. Dat kan riskant zijn, geld en spullen zijn te vervangen. Mensen niet.

 

7          Leg een handheld marifoon naast uw bed als je in een gevaarlijk gebied bent.

 

8          Zet, als u op een plek bent waar u problemen verwacht, een marifoonwacht op met omringende jachten.

 

9          Als je voor anker ligt, doe dan wat voorbereidende checks, zodat je op het beslissende moment direct weg kunt varen. Schrijf een veilige vertrekkoers op een papiertje en leg dat naast het stuurwiel.

 

10        Houdt een noodsignaal bij de hand, zodat u die eventueel door een luik kunt afvuren.

 

Meer tips of commentaar? Klik hier

Last modified: 26 maart 2009
Sluiten