Nieuws

The Transat onderweg, zwaar weer in het vooruitzicht

Gisteren schoot Anna Kournikova om 14 uur Nederlandse tijd de 37 deelnemers aan The Transat weg. In 20 knopen wind, onder een grijze hemel, begonnen de Open 50's en 60's en Multi 50's en 60's aan de transatlantische solorace van Plymouth naar Boston...

16:09

Gisteren schoot Anna Kournikova om 14 uur Nederlandse tijd de 37 deelnemers aan The Transat weg. In 20 knopen wind, onder een grijze hemel, begonnen de Open 50’s en 60’s en Multi 50’s en 60’s aan de transatlantische solorace van Plymouth naar Boston.


Al snel na de start draaiden twee deelnemers om voor een korte pitstop in Plymouth. Yves Parliers nieuwe cat Médiatis Région Aquitaine keerde terug met problemen aan de stuurautomaat. Alain Gautiers tri Foncia had problemen met de ophanging van een van de roeren.


Michel Desjoyeaux’ Géant was de eerste tri om Eddystone Rock, een verplicht waypoint voor alle deelnemers. Marc Guillemots Gitana X moest daar 40 minuten dobberen met de zeilen omlaag, als straf voor een te vroege start.


De eerste nacht was direct een pittige. Met wind en golven op kop ploeterden de deelnemers naar het westen. Na het passeren van The Lizzard verbeterden de omstandigheden iets, maar een moment van rust werd niemand gegund. Tri-veteraan Franck Cammas, schipper van de ORMA-trimaran Groupama, gaf vanochtend in een radio-interview te kennen dat hij de hele nacht aan dek was geweest. Met een dubbel gereefd grootzeil en een stormfok op probeerde hij zo alle mogelijke schade te voorkomen, in dit vroege stadium van de race.


Op dit moment leidt Thomas Covilles Sodebo de trimaranvloot naar het westen. Iets ten zuiden vaart Desjoyeauxs Géant. In de Open 60-klasse heeft Jean Pierre Dick de leiding, aan boord van Virbac. Even ten noorden bezet Mike Golding met zijn Ecover de tweede plek.


De voorste gelederen van de vloot konden vanmiddag even bijkomen van de vermoeienissen van de eerste 24 uur. Later vandaag zal een tweede front over de vloot waaien, met naar verwachting een stevige zuidwesten wind, kracht 8. Met dit in het vooruitzicht meldde Desjoyeaux (38) via de radio cynisch dat hij ‘te oud’ wordt voor deze omstandigheden.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten