Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Team Zuiderbaan wint NK Match racing

21:33

De winnaarsKlaartje Zuiderbaan is met haar team in Lelystad Nederlands kampioen Match Racing 2014 geworden. Het vrouwenteam won de finale met 2 – 1 van team ‘Matchallenge’ van schipper Frans Hin.

Na een onstuimige vrijdag met teveel wind om te kunnen match racen, begon de zaterdag een stuk beter. Het zag er weliswaar grijs uit en er viel de nodige regen, maar de wind was met zo’n 15 tot 18 knopen prima om het wedstrijdprogramma te hervatten. Stipt om 9.30 uur klonk het eerste startschot. Het doel was om in elk geval een complete ‘Round Robin’ te varen. Aan het begin van de middag moest Team DMTRA van schipper Dirk Jan Korpershoek helaas opgeven, omdat een van de teamleden geblesseerd raakte.

Lastiger

Voor zondag wordt er dusdanig veel wind voorspeld, dat besloten werd om na de Round Robin meteen door te gaan met de halve finales en de finales. De omstandigheden aan boord werden lastiger, want alles was nat geregend. Zo bleven de spinakers bijvoorbeeld snel aan de mast plakken. Uiteindelijk werd de ‘kleine’ finale gezeild door team Van der Heijden (Gert van der Heijden) tegen de Flying Cloggies (Jeroen den Boer). Team Van der Heijden won met slechts één bootlengte voorsprong en behaalde daarmee de derde plaats. De ‘grote’ finale ging vervolgens tussen Klaartje Zuiderbaan en team ‘Matchallenge’ (Frans Hin). Dit werd een echte nek-aan-nek race. Bij een 1-1 tussenstand begon de wind echter weer aan te trekken, waardoor er voor de allerlaatste, beslissende race nog een rif moest worden gezet in het grootzeil en er werd besloten dat de spinaker niet meer gebruikt werd. Tijdens deze laatste wedstrijd brak de zon nog even door, en scheen Klaartje Zuiderbaan bij toen zij met slechts een meter voorsprong over de finishlijn kwam en daarmee het Nederlands Kampioen Match Racing 2014 op haar naam schreef met haar team.

Maximale

“Vandaag hebben we alles benut wat er in de dag zat. We waren al vroeg het water op en hebben letterlijk door gezeild totdat het qua weer niet meer mogelijk was. De finale had geen kwartier langer moeten duren, want dan hadden we het niet af kunnen maken”, aldus Roy Heiner, Race Director van het evenement. “Wij zijn onze hoofdsponsor Batavia Stad Fashion Outlet heel dankbaar voor hun ondersteuning. Zonder hen hadden we het Nederlands Kampioenschap Match Racing nooit op deze manier kunnen organiseren. En natuurlijk zijn wij ook City Marketing Lelystad zeer erkentelijk voor wat zij bijdragen”.

Eindklassement

1. Team Klaartje Zuiderbaan

2. Matchallenge (Frans Hin)

3. Team Van der Heijden (Gert van der Heijden)

4. Flying Cloggies (Jeroen den Boer)

5. Heizkörper Sailing Team (Lars Hueckstaedt)

6. She Sails (Fettje Osinga)

7. Team DMTRA (Dirk Jan Korpershoek)

8. Hartwig Match Team (Jens Hartwig)

Last modified: 10 mei 2014
Sluiten