Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Team VanVuuren wint zilver tijdens het WK ORCi

13:51

Team VanVuuren 11 augustus 2012

Team VanVuuren 11 augustus 2012Tijdens het WK ORCi heeft Team VanVuuren onder leiding van schipper Erik van Vuuren de zilveren medaille weten te behalen. Een korte terugblik op het voor schipper en bemanning van Lenco succesvol verlopen WK.

Team VanVuuren 11 augustus 2012Tijdens het WK ORCi heeft Team VanVuuren onder leiding van schipper Erik van Vuuren de zilveren medaille weten te behalen. Een korte terugblik op het voor schipper en bemanning van Lenco succesvol verlopen WK.

Teamwork
Op 11 augustus vertrekt Team VanVuuren met Salona 37 Lenco als eerste uit de haven en bereidt het team zich voor op een korte warming up. Alles is mogelijk voor de kust van Helsinki, een podiumplaats lag in het verschiet, maar een klein foutje in het sterke veld kan een stille aftocht betekenen. Fotoboten komen dichterbij om beelden te maken van het teamwork en iedereen komt weldra in een goede flow; na enkele overstagmanoeuvres en wat flitsende gijpen onder spinnaker neemt de crew een break. Tacticus Mischa Heemskerk heeft ondertussen goed in de gaten wat de wind op de baan kan gaan doen;  zijn getalenteerde inzicht en inspirerende input aan boord van Lenco, maken dat het goede gevoel bij eenieder aanwezig is.

Keuze voor het midden
De start komt naderbij en op het moment van het voorbereidingssein is niet geheel duidelijk welke kant van de startlijn gunstiger is. Het team kiest voor het midden en Erik van Vuuren weet de boot perfect op de startlijn te positioneren. Als het startsignaal klinkt heeft de boot snelheid en hoogte. Minuscule aanpassingen in de zeiltrim leiden tot een sublieme hoogte en snelheid, het team klimt op in het veld en de grote favoriet uit Estland Sugar 2 wordt tot een overstag gedwongen.

Leidende positie
Heemskerk dirigeert het team naar de linkerkant van de baan en met meer druk in de zeilen kruist Lenco in leidende positie voor het veld langs. De stuurman krijgt aanwijzingen over wind en verraderlijke golfjes die Lenco kunnen doen vertragen of laten accelereren. Zo draagt het gehele team bij aan een snelheid van de boot.

Lenco 11 augustus 2012

Tempo
De bovenboei wordt gerond, de spinnaker wordt razendsnel gehesen en in leidende positie kiest het team de rechterkant van het voordewindse rak. Lenco glijdt even snel als de wind door het water.

Als eerste nadert Lenco  de onderboei, de spinnaker wordt gestreken en verdwijnt via het voorluik naar binnen. Wederom is het lastig te bepalen welke kant van de baan qua wind het gunstigste is en iets conservatiever besluit Heemskerk om kort naar links te gaan gevolgd met een lange slag naar stuurboord. De Zweedse Arken Zoo zeilt met iets meer wind in de zeilen links op de baan en de Italiaanse Scugnizza doet hetzelfde, maar meer op rechts.

Lenco nadert na 20 minuten kruisen de bovenboei en moet Arken Zoo voor  zich dulden. De wind neemt nog iets af, het vaarwater is onrustig door de vele boten en aan boord van Lenco hoort de bemanning elkaar niet door geluid van de motoren van omliggende toeschouwersboten. Scugnizza en Arken Zoo gijpen naar de linkerkant van de baan. Team VanVuuren voelt zich prettiger op rechts.

Feilloze gijp
Met een overdosis aan concentratie tracht het team de Salona zo hard mogelijk te zeilen. Dan draait in het midden van de baan de wind naar rechts en liggen Arken Zoo en Scugnizza plots in een veel betere positie en kortere afstand naar de finish. Te laat anticiperen de mannen op de ‘Lenco’ op deze winddraaiing maar zodra zij het door hebben, gijpt het team om naar de linkerkant te komen. De gijp verloopt weergaloos en gedecideerd trimmend weet het speedteam op de ‘Lenco’ een prachtige accelaratie te bewerkstelligen.

Schade beperken
Een snelle blik op het veld doet Van Vuuren inzien dat het er beroert uitziet en er zit niets anders op om het Team te pushen om alles te blijven geven en vooral nu de focus op de eigen boot te houden. In een rechte lijn nadert de concurrentie de finish en met meer snelheid komt ‘Team VanVuuren’ vanaf rechts inzetten. De wind dooft enigszins bij de andere schepen en als het team alles blijft geven, kan de schade mogelijk worden beperkt. ‘Scugnizza’ finisht, het is meteen duidelijk dat zij deze pot winnen maar de achterstand van de ‘Lenco’ op de ‘Arken Zoo’ die iets sneller dan de Lenco moet zeilen, lijkt mee te vallen.

Opluchting
Kort na onze finish volgt de voorlopige uitslag van deze race: derde! Aan boord van de ‘Lenco’ heerst opluchting vermengd met een gevoel van teleurstelling. Wat hebben zij fantastisch gevaren en wat had het op een drama uit kunnen lopen. Maar tot driekwart van de race was het team wereldkampioen. Langzaam komt het ware besef naar boven; in een veld van 85 schepen hebben zij deze week de offshore Cup gewonnen door beide lange afstand races, die deel uitmaakten van de in totaal 8 verzeilde wedstrijden, te winnen en nooit buiten de top vier te finishen. Met hetzelfde aantal punten als de nummer één, wint ‘Team Van Vuuren’ zilver tijdens de Wereldkampioenschap ORCi. Uitgelaten en opgelucht laat ‘Team VanVuuren’ zich op het originele Olympische zeilpodium van 1952 huldigen. Nico Brabers, de eigenaar van (de) ‘Lenco’ kijkt trots toe.

Het team
Team Van Vuuren: Kees van Uffelen (voordek), Roald van Vuuren (mastman), Michiel Steegmans (sweeper), Menno Berens (pitman), Rob Schutte (genua en spinnakertrim), Marc de Roos, (genua en spinnakertrim), Evert Jansen (grootzeiltrim), Mischa Heemskerk (tactiek), Ruud Kapteijn (offshore navigatie), Erik van Vuuren (stuurman en teamcaptain), Tineke van Vuuren (kok en wal-support).

De resultaten het WK ORCi zijn te vinden op www.orciworlds2012.com en www.orc.org.

Foto: Patrick Forsblom

Last modified: 15 augustus 2012
Sluiten