Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Team SCA aan kop in Fastnet Race

14:12

Klaartje Zuiderbaan (NED) steering Team SCA after Fastnet RockMet nog ruim 150 mijl te gaan tot de eindstreep van de Fastnet Race in Plymouth heeft Team SCA de leiding genomen in het IRC en het CK klassement. De dames liggen ruim een mijl voor op de heren van Abu Dhabi die in een zelfde Volvo 70 de achtervolging aanhouden. Schipper Samantha Davies: ‘ We kunnen Abu Dhabi met het blote oog zien. Ze liggen ruim een mijl direct achter ons. We zeilen zo samen naar de finish, wat het zeilen stukken leuker en spannender maakt. Het houdt ons in ieder geval goed geconcentreerd’

Fysiek zwaar
De dames zitten er fysiek al goed doorheen volgens de schipper. ‘We hebben een hoop manoeuvres moeten doen de eerste dagen. Continu gijpen en overstag gaan vergt een hoop energie bovenop de verscheidene zeilwissels die we hebben doorgevoerd. Gelukkig is het een relatief korte race, dus we kunnen echt alles geven’. Met deze snelheid wordt het team woensdagochtend 0700 BST over de eindstreep verwacht.

Line Honours
Vanochtend om 0253 BST schoof de eerste trimaran al over de eindstreep. Urenlang speelde een absolute windstilte enkele mijlen voor de  eindstreep hun parten. Hierdoor kon de iets kleinere multihull Banque Populaire dichterij kon komen.  Met een halve mijl verschil tussen de nummer 1 en 2 vond Spindrift 2 toch een licht windveld en zeilde daarmee de Fastnet Race 2013 in 38 en 53 minuten uit. Twintig minuten later kwam Banque Populaire als tweede over de streep. De multihulls doen niet mee in het algemeen klassement van de IRC klassen en maken daarom geen aanspraak op de eindoverwinning.

LIVE
http://fastnet.rorc.org/2013-fleet-tracking.html

FOTO: Klaartje Zuiderbaan achter het roer
Last modified: 13 augustus 2013
Sluiten