Nieuws

Sydney Hobart start tweede kerstdag

Als de meesten van u zich op tweede kerstdag nog eens omdraaien, verschijnen er aan de andere kant …

11:31

Als de meesten van u zich op tweede kerstdag nog eens omdraaien, verschijnen er aan de andere kant van de aarde 57 boten aan de start van een van de meest aansprekende zeilraces ter wereld, de Rolex Sydney Hobart Yacht Race. 630 mijlen langs de kust van Australië richting het zuiden, naar de hoofdstad van eiland Tasmanië.

Volgens de organisatie wordt de meest veilige race ooit. Nog nooit waren de eisen aan bemanning en boot zo hoog. Na de fatale race van 1998, waarbij 6 zeilers om het leven kwamen, zag de organiserende Cruising Yacht Club of Australia zich genoodzaakt de inschrijvingscriteria drastisch te wijzigen. Het record aantal inschrijvers van 371 in 1994 zal daarom voorlopig wel niet meer overtroffen worden.

(Foto: www.alfaromeo.co.au)
Vorig jaar voer Volvo 60 Assa Abloy als eerste over de lijn, toen de prestigieuze race een deel vormde van de etappe naar Auckland, tijdens de Volvo Ocean Race. Nu maakt volgens bookmakers vooral de 90-voets maxi Alfa Romeo (ex-Shockwave) kans op line honours. Al is de concurrentie moordend, bijvoorbeeld van de 96-voets Leopard of London, met veel Volvo, America’s Cup en Sydney Hobart veteranen aan boord.

Voor het eerst in 31 jaar doet er weer een Nederlandse jacht mee. Peter Hoving en zijn vrouw Josette Verkerk zijn bezig met een ‘rondje wereld’ en pikken dit aansprekende evenement mee aan boord van hun Grand Soleil 43 Quiddity. Hij is de derde Nederlandse inschrijver ooit.

Het record van 1 dag, 19 uur, 48 minuten en 2 seconden dat op naam staat van Nokia zal, als het aan de meteorologen ligt, nog een jaar blijven bestaan. Tijdens de start staat er naar verwachting een afnemende zuidoostelijke 5 tot 10 knopen wind. Pas zondag pikt de wind echt op, maar dan zullen de meeste al in Hobart zijn.

De race is via internet prima live te volgen door middel van de ‘yacht tracker’ op de site van het evenement.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten