Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Surfster Lilian de Geus kan ook winnen

19:52

Lilian de Geus eindelijk eerste
Windsurfster Lilian de Geus heeft er zes jaar over gedaan om de eerste grote overwinning op haar naam te schrijven. Zondag was het zover: in het Zuid-Franse Hyères wist het 23-jarige talent de ISAF wereldbekerwedstrijd te winnen. Met deze overwinning sleept de windsurfster uit Almere, die in Den Haag woont en traint, niet alleen het goud in de wacht maar verzekert ze zich ook van deelname aan de Olympische Spelen van Rio 2016.

De zilveren medaille op het olympische test event in Rio was tot nu toe haar belangrijkste resultaat. Sinds december 2013 is De Geus opgenomen in de Delta Lloyd Kernploeg. Vanaf dat moment heeft kernploegcoach Jacco Koops zich over De Geus ontfermt. Koops stippelt samen met De Geus het proces uit op weg naar Rio 2016. De Geus en Koops werken in verschillende periodes ook met specialist-coaches Bruce Kendall (uit Nieuw-Zeeland) en Casper Bouman.

Dit voorjaar werd De Geus al twee keer tweede tijdens de Wereldbekerwedstrijden in Miami en de Sofia Cup een maand geleden in Spanje.

“Ik ben op mijn zeventiende met wedstrijdsurfen begonnen. Ik moest het opnemen tegen olympische toppers. Het was heel zwaar om op te klimmen, maar het is uiteindelijk gelukt. Om evenementen op weg naar Rio te kunnen winnen is het denk ik belangrijk om voor goud te gaan. Daarom ben ik hier heel erg blij mee. Ik bleef al heel lang hangen op die tweede plek, nu heb ik eindelijk de winst te pakken.”

Foto Richard Langdon

Last modified: 30 april 2015
Sluiten