Actueel, Nieuws, Video, Zeilen nieuws, Zeilen TV

Stuivertje wisselen in Palma in Nacra klasse + video

21:42

postmaRL

Mandy Mulder en Thijs Visser hebben tijdens de Sofia Cup in Palma de leiding overgenomen van Renée Groeneveld en Charlie Begemann in de Nacra klasse. Het laatste duo maakte een verkeerde manoeuvre waarop een aanvaring volgde en ze veel punten misliepen. Pieter-Jan Postma klimt in het klassement naar een tweede plaats in de Finn klasse. Het was een prachtige zeildag op het Spaanse eiland met windkracht vier en zonnige condities.

Prachtig varen

Mandy Mulder sprak van een goede dag voor haar en zeilmaat Visser. “We hebben de leiding overgenomen. Het is prachtig varen, vooral downwind. Je kunt veilig varen en heel aanvallend, veel pushen, met veel risico. Vandaag hadden we de balans goed gevonden.”

Pieter-Jan Postma is samen met coach Jacco Koops aan een opmars bezig in de sterk bezette Finn klasse.
“We hadden 10-15 knopen en aardige golven. Het spel met de golven is echt prachtig, zeker in zo’n sterke vloot,” aldus de Fries. “Vandaag was de eerste dag dat we in Gold en Silver vloot voeren. Hiervoor waren de voorrondes en vanaf vandaag was het niveau hoog. Iedereen was wat scherper en de heat was on! Er is hier voor een nieuw race format gekozen. Dat betekent dat de eerste drie dagen voorrondes zijn maar voor 10% van het totaal tellen.”

Superhoog niveau

De Engelse wereldkampioen 2011 Giles Scott gaat op dit moment aan de leiding in de Finnklasse. Andrew Mills (GBR) staat achter Postma op een derde plaats en de volgende Engelsman Mark Andrews staat vierde.

Postma: “Wat je ziet is dat het Britse team gewoon ontzettend goed georganiseerd is. Ze produceren de laatste 15 jaar echt zo’n goed level. Ze blijven met elkaar trainen, ze hebben de beste materialen en het niveau blijft superhoog.”
Pieter-Jan is goed te spreken over de samenwerking met zijn nieuwe coach Jacco Koops. “Jacco is natuurlijk enorm ervaren en dat merk je in allerlei facetten. De samenwerking gaat goed. We hebben het over zaken, niet alleen hoe het zeilen was, maar ook wat de motivatie en de redenen daar achter zijn. Hij kan goed ook even afstand nemen en naar de planning van het seizoen kijken. Dus dat werkt goed samen.”

FX klasse

In de FX klasse staan Annemiek Bekkering en Claire Blom op een negende plaats. Het duo zakt een beetje terug in het klassement. “Het ging niet helemaal zoals we wilden. We zijn niet tevreden. Ik heb meer verwachtingen van onszelf. Ik weet dat we beter kunnen. Dus ik wil er ook graag meer uit halen. We hebben er veel tijd in gestoken, we hebben veel gevaren de afgelopen tijd en zeker als je de anderen ziet varen dan denk ik dat we beter kunnen. We hebben net een lange nabespreking gehad en alles geanalyseerd en weten dat we het begin van de race beter moeten doen dus daar gaan we morgen alle focus leggen. Het onszelf iets makkelijker maken,” aldus stuurvrouw Annemiek.

Nina Keijzer vaart met een gelegenheidsbemanning uit Frankrijk aangezien twee Nederlandse bemanningen geblesseerd zijn. Het duo staat 20ste.

RS:X surfer Kiran Badloe staat op een zesde plaats bij de mannen. Lilian de Geus op een achtste plaats en tweelingzus Esther staat 13de, Sara Wennekes op 17e plaats.

Laser

Laserzeiler Rutger van Schaardenburg is gezakt naar een 25ste plaats en Nicolas Heiner kon zijn goede score van gisteren (1 en 2) donderdag niet herhalen. Heiner is gezakt naar een achttiende plaats. Caren Niezen staat 25ste in de Laser radial klasse.

In de 470 klasse is Anneloes van Veen na 2 april niet meer in actie gekomen. Van Veen is met knieklachten terug naar Nederland gevlogen en vervangen door de Griekse ex-470 zeilster Olga Tsigaridi(27). Tsigaridi heeft jaren in de top van de 470 gevaren en kon op korte termijn instappen zodat Afrodite Kyranakou wel de uren kan maken op het water aan de helmstok. Het gelegenheidsduo staat op een verdienstelijke 12de plaats.

Last modified: 5 april 2013
Sluiten