Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Studenten racen op klassieke schepen naar Engeland

13:35

Een grote groep studenten doet ook dit jaar weer mee aan de Race of the Classics (ROTC). Een race op klassieke zeilschepen, die vertrekt vanuit de Veerhaven in Rotterdam met als bestemming Engeland. In totaal nemen 22 teams deel aan de race die al 24 jaar een feit is. De race gaat op 31 maart van start en eindigt op 6 april in Amsterdam.

Race of the Classics 2012

De Rees

Twee studenten van de Amsterdamse Academie zijn 24 jaar geleden aan de bar van hun studentenhuis op het idee gekomen van de Race of the Classics. Wat begon als een kleine zeilrace van Amsterdam naar Ramsgate is ondertussen uitgegroeid tot een groots evenement. Vandaag de dag vormen circa 500 studenten uit heel Nederland teams om mee te doen aan de klassieke race. Jaarlijks zetten vijftien studenten zich in voor de organisatie van deze klassieke race, ook wel “De Rees” genoemd.

Nieuwe teams

Dit jaar doen er vijf nieuwe teams mee met de race. Zeilen sprak met een van de nieuwkomers, Team Vela. ‘Onze teamcaptain Abe Hendriks heeft al twee keer eerder meegevaren met de Race of the Classics. Hij is lid van de Amsterdamse studentenzeilvereniging Orionis en vroeg zich af waarom hier nog geen ROTC team is. Hij is gaan peilen of er interesse voor een team is en merkte veel enthousiasme onder de leden.’ Vertelt Ghislaine Allard, PR en acquisitie van Team Vela.

Deelnemende teams 2014

De ROTC veteraan Abe selecteert vijf medestudenten om hem te helpen een team op te zetten. Na een informatieavond kunnen de studenten zich inschrijven voor het team. Door de vele aanmeldingen is een loting nodig. ‘De selectie gaat niet op zeilervaring, we zijn een zeilvereniging dus iedereen kan wel zeilen natuurlijk. De enige voorwaarde is een gelijk aantal mannen en vrouwen in het team. Daarnaast kijken we naar hoe lang iemand lid is bij Orionis. We willen namelijk een eerlijke verdeling en iedere jaarlichting gelijke kansen geven. Na de selectieprocedure bestaat Team Vela uiteindelijk uit 24 personen.’

Als nieuwkomer wil Team Vela sterk naar voren komen. ‘We doen mee om te winnen, dat is onze mentaliteit. Teams die eerder hebben meegedaan hebben de ervaring misschien, maar we zijn een zeilvereniging, dus we kunnen wel wat. In ieder geval is het een fantastische week, gezelligheid en de ervaring tellen natuurlijk ook erg mee.’

Team Vela zeilt op de Ide Min. Na een grondige restauratie kwam het 40 meter lange schip in 1993 weer in de vaart. Het klassieke schip ligt momenteel in Amsterdam, dit komt goed uit voor de Amsterdamse studenten. ‘We gaan binnenkort met het team aan boord kijken. Teambuilding is belangrijk en we doen daarom veel samen. Het is nu al een hecht team, iedereen is enthousiast en helpt elkaar met de dingen die moeten gebeuren in de aanloop naar de race. Het verloopt gewoon allemaal erg goed, we zoeken alleen nog wat meer sponsoren.’ Meer informatie over het team kunt u vinden op www.teamvela.nl of via Facebook.

 

Video: Race of the Classics

Fotografie: Race of the Classics

 

Last modified: 22 januari 2014
Sluiten