Nieuws, Zeilen nieuws

Strijd op het ijs

17:42

Afgelopen weekend kon ijszeilend Nederland zijn geluk niet op. Het NK IJszeilen vond onder andere plaats; dit werd een dag vervroegd naar vrijdag en zaterdag omdat zondag dooi verwacht werd. Uiteraard was het ijs niet overal in het land even goed voor deze tak van sport, met de gevolgen van dien.

Open Fries Kampioenschap IJszeilen
Al eerder deze week was het Open Fries Kampioenschap IJszeilen; blijkbaar wilden de Friezen dubbel gebruik maken van de mogelijkheid om een kampioenschap ijszeilen te kunnen organiseren. Op woensdag 23 december werden er vijf wedstrijden gezeild op het ijs van het Tjeukemeer. Dennis de Ruiter won dit kampioenschap met een derde plek als aftrek en verder alleen eentjes.

Door het ijs gezakt
Op de Braassemermeer bleek vrijdag het ijs toch niet sterk genoeg te zijn. Een ijszeiler zakte door het ijs en heeft vijf minuten in het water gelegen. Andere ijszeilers hebben hem geholpen en daarna bij een omwonende onder een warme douche gezet. De man hoefde niet meer langs het ziekenhuis voor controle. Ondertussen waren er negen brandweerwagens en twee ambulances erop uitgetrokken. Zij verwachtten dat er meerdere slachtoffers zouden zijn, maar dit viel gelukkig mee.

NK IJszeilen
Op vrijdag en zaterdag vond het NK IJszeilen plaats. Dit zou eerst op de zaterdag en zondag gehouden worden, maar werd een dag vervroegd in verband met de verwachte dooi op zondag. Zaterdag werd het kampioenschap al eerder afgebroken omdat het begon te sneeuwen. Piet Hopma Zijlema uit Lelystad werd na in totaal zes wedstrijden eerste in het A-klassement. De Fries en tevens Fries kampioen ijszeilen Dennis de Ruiter werd tweede,  Ruud Hoogeboom werd derde. In totaal deden 37 deelnemers mee waarvan negentien in de A-klasse en achttien in de B-klasse. Daar werd Martin van der Kevie eerste.

NRE On Ice
Zaterdag werd in Reeuwijk het NRE On Ice gehouden, georganiseerd door het Nationaal Regenboog Evenement. De vijftien deelnemers vertegenwoordigden veelal een plaats uit de omgeving. De zeiler die Nieuwkoop vertegenwoordigde wist na drie wedstrijden de eer te winnen. Goede tweede was de vertegenwoordiger uit Kaag en Braassem en de zeiler uit Alphen aan den Rijn werd derde. Door het rappe tempo in de wedstrijden viel het voor de zeilers mee met de kou, de organisatie had het zwaarder te verduren.

Last modified: 1 februari 2013
Sluiten