Actueel, Nieuws

Strengere toegangsregels tijdens SAIL Amsterdam

10:04

Tijdens de komende editie van SAIL van 19 t/m 23 augustus 2015, zijn er voor boten strengere toegangsregels tot de Oranjehaven (IJhaven) van kracht en zal er ook strikter worden gehandhaafd. De organisatie verwacht een nog grotere drukte op het water dan tijdens SAIL Amsterdam 2010. Vanwege de capaciteit van de Oranjehaven (IJhaven) en om de veiligheid en de toegankelijkheid te kunnen waarborgen, zijn nieuwe regels gemaakt. Om het beleid te kunnen handhaven introduceert SAIL een geavanceerd controlesysteem op basis van RFID-chiptechniek.

Sail 1985, ANP Historisch ArchiefParticuliere vaarten categorie ‘klein’

  • Boot tot maximaal 15 meter lengte en/of maximaal 12 personen (inclusief schipper)
    Particulieren met een schip en aantal opvarenden in bovengenoemde categorie hebben gratis toegang tot de Oranjehaven (IJhaven) op voorwaarde dat het op geen enkele wijze een commerciële vaart betreft. SAIL doet een dringend beroep op deze booteigenaren om een vlag (€39,50 incl. 21% BTW) te kopen via de webshop van SAIL. Hiermee leveren zij een bijdrage aan de tijdens SAIL Amsterdam 2015 georganiseerde charitatieve vaartochten en de feestelijke uitstraling op het water. Bovendien helpt deze vlag SAIL, Havenbedrijf Amsterdam en Waterpolitie om de veiligheid op het water en van opvarenden te waarborgen. In verband met de verwachte drukte verzoekt SAIL deze booteigenaren niet meer dan twee keer per dag de Oranjehaven (IJhaven) in te varen, zodat zoveel mogelijk mensen de indrukwekkende Tall Ships vanaf het water kunnen bekijken. Van de ruim vijftig Tall Ships die naar SAIL komen, ligt 90% afgemeerd in de Oranjehaven (IJhaven).

Particuliere vaarten categorie ‘groot’

•Boot tussen 15 meter en maximaal 45,99 meter (waterlijn) lengte en maximaal 40 personen aan boord inclusief schipper
•Boot tot maximaal 15 meter lengte met meer dan 12 personen en maximaal 40 personen aan boord inclusief schipper

Particulieren met een schip of aantal opvarenden in bovengenoemde categorie, dienen zich voorafgaand aan SAIL verplicht te registreren via een formulier dat vanaf 25 mei 2015 op www.sail.nl te vinden is. Deze schepen mogen maximaal twee keer per dag de Oranjehaven (IJhaven) invaren op voorwaarde dat het op geen enkele wijze een commerciële vaart betreft. Geregistreerde schepen betalen een administratie-fee van €69,50 (incl. 21% BTW) en ontvangen een strikt persoonlijke en niet overdraagbare accreditatievlag met chip, die duidelijk zichtbaar gevoerd moet worden tijdens het varen.

Particulieren mogen op geen enkele wijze een (geldelijke) tegenprestatie ontvangen voor hun rondvaarten. Zij lopen anders het risico bij uitvaren van de Oranjehaven (IJhaven) een naheffing van €1500,- per schip plus €150,- per opvarende te krijgen.

Te allen tijde geldt dat schepen langer dan 45,99 meter (waterlijn) of met meer dan 40 opvarenden geen toegang krijgen tot de Oranjehaven (IJhaven).

Commerciële vaarten

SAIL is een gratis toegankelijk evenement dat alleen georganiseerd kan worden omdat een groot deel van de begroting gedekt wordt door inkomsten uit door SAIL georganiseerde hospitality-arrangementen, naast sponsoring en partnerships. Voor de vloot die hiervoor ingezet wordt, is al in een vroeg stadium de samenwerking opgezocht met diverse rederijen die onder Amsterdamse vergunning varen, VEVAG, VRA en firma Kooij om vaararrangementen voor zowel bedrijven als particulieren in verschillende prijsklassen aan te kunnen bieden.

SAIL, Stad AmsterdamVanwege de met bovenstaande vloot bereikte capaciteit voor een veilige (door)vaart in de Oranjehaven (IJhaven) en vanwege het met Gemeente Amsterdam, Havenbedrijf Amsterdam en Waterpolitie afgestemde veiligheidsprotocol op het water, kunnen er geen commerciële accreditaties voor toegang tot de Oranjehaven (IJhaven) meer worden verleend of worden aangevraagd. Wel is het nog mogelijk om vanaf 25 mei 2015 middels een formulier op www.sail.nl accreditatie aan te vragen voor meevaren in de officiële SAIL-In parade op 19 augustus 2015 of de officiële SAIL Thank You Parade op zondag 23 augustus 2015. Schepen die geen officiële accreditatie hebben voor deze parades, worden niet in de parades opgenomen en zullen pas als laatste achteraan de parades mogen aansluiten.

Controle en naheffing

Om de veiligheid te waarborgen maakt SAIL voor het eerst gebruik van een geavanceerd RFID-controlesysteem bij de ingang van de Oranjehaven (IJhaven). Voor zowel de grotere particuliere (door)vaarten als de commerciële vaarten geldt dat deze schepen bij invaren van de Oranjehaven (IJhaven), gecontroleerd worden op rechtmatige toegang middels het RFID-chipsysteem en door visuele controles. Blijkt dat een schip geaccrediteerd had moeten zijn en niet de accreditatievlag met chip voert, dan wordt bij het uitvaren van de IJhaven een naheffing van € 1500,- per schip plus € 150,- per opvarende opgelegd. De bijdragen uit accreditaties en naheffingen maken deels de tijdens SAIL Amsterdam 2015 georganiseerde charitatieve vaartochten mogelijk voor chronisch zieken, minder validen en mensen die in een sociaal isolement leven.

Foto 1: Sail 1985, ANP Historisch Archief

Foto 2: SAIL, Stad Amsterdam

 

Last modified: 7 mei 2015
Sluiten