Nieuws

Sterke competitie op dag twee Delta Lloyd Regatta 2008

Op de tweede dag van de Delta Lloyd Regatta lieten alle elf olympische zeilklassen een sterke competitie zien. De zwakke noordnoordoostenwind en de draaiingen zorgden voor tactische uitdagingen, en de Yngling, Tornado, RS:X mannen, Star en Laser Radial kregen nieuwe leiders in het klassement. Het Nederlandse Ynglingtrio Mulder/Faber/Witteveen gaat aan kop, ondanks een verloren protest. Dorian van Rijsselberge ligt nog op een zilveren koers bij de RS:X mannen.

Bekijk olympisch nieuws het eerst op OlympischZeilen.nl.

07:07

470 Mannen: Franse dominantie
De Franse 470-zeilers Nicolas Charbonnier en zijn bemanning Olivier Bausset zijn tevreden met deze tweede dag. "Wij houden wel van deze condities", zei de 470-stuurman. In vijf wedstrijden sloegen ze een gat van zeventien punten met de rest van het veld. Ze begonnen vandaag met een teleurstellende zestiende plek, gevolgd door tweemaal winst. Charbonnier: "De laatste start was slecht, waarna we direct overstag gingen. We kregen een lift en zetten door naar rechts. Uiteindelijk draaide de wind naar rechts en lagen we vanaf de eerste bovenboei aan kop." De Nederlanders Sven en Kalle Coster lagen aanvankelijk op podiumkoers met een zesde en achtste plaats, maar gleden vervolgens als 21ste over de finishlijn. Daarmee zakte het duo naar de vijfde plaats overall. De afstand tot de top drie bedraagt vijf punten.

Bij het 470 damesklassement zeilen de Italianen Giulia Conti en Giovanna Micol een constante serie. De huidige nummers één op de ISAF wereldranglijst voegden een vierde, tweede en zevende plaats aan hun serie toe. De meiden stegen naar de eerste positie, nadat het slechtste resultaat geschrapt mocht worden. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout stelden teleur met een score van 22-13-9. Ze staan nu negende overall.

Yngling: Nederland aan kop
De Nederlandse boten in de Yngling-klasse deden gisteren goede zaken. Annelies Thies, vierde op de Spelen van Athene, en haar nieuwe bemanningsleden Lieske Wierenga en Caroline Heerema finishten driemaal in de top vijf. Daarmee klommen dit tweede Nederlandse trio op naar een zevende plek overall. Mandy Mulder, Marije Faber en Merel Witteveen zeilden sterk met een eerste en tweede plaats. Alleen in de eerste dagwedstrijd ging het mis bij de onderboei, waar ze geen ruimte kregen van de Françaises. Ze tekenden protest aan, maar verloren dit. Daardoor werd hun achtste plek een diskwalificatie. Witteveen legt uit: "Wij gingen naar de linker gate boei en het Franse team naar de rechter. Zij bedachten zich op het laatste moment en gingen toch naar links. Ze gooiden vervolgens het gat bij de boei dicht." Ondanks dit gaan de meiden aan de leiding, want de DSQ is hun aftrekrace. Coach Paardenkooper: "Je zag duidelijk dat onze stijl goed werkt bij lichte wind en dit klotswater. Dan zijn we gewoon snel. Dat zag je ook aan Annelies, die uiteindelijk dezelfde school heeft gehad." Groeneveld/Van der Werf/Kampen staan achtste en Kooistra/Bes/Platteeuw tiende.

RS:X mannen: Van Rijsselberge koerst op zilver
Bij de RS:X windsurfers opende klassementsleider Dorian van Rijsselberge vandaag opnieuw sterk met een vijfde plek. In de laatste race belandde de Nederlander in de middenmoot (twintigste plek), maar dat resultaat geldt als aftrek. Van Rijsselberge andhaaft zijn tweede plek overall, achter de Fransman Julien Bontemps. Casper Bouman staat negende. Bij de vrouwen stevent Marina Alabau nog altijd af op de eindoverwinning.

Finn: De Ruiter scoort
"Zeker in een olympisch jaar is het leuk om een keer te winnen", zei Dennis de Ruiter met een tevreden blik. De Nederlander had naar eigen zeggen een slechte start in de tweede dagwedstrijd. "Daardoor moest ik gedwongen naar rechts terwijl de rest naar links ging. De rechterkant bleek voordelig en ik ging zo voor het hele veld langs. Ik heb dus vanaf vijf minuten na het signaal aan kop gelegen. Je moet wel een beetje geluk hebben." De Ruiter staat veertiende overall in een veld van 37 boten. Pieter-Jan Postma is minder tevreden met zijn resultaten tot dusver. "Ik kan nog betere klappen maken", aldus Postma. Hij staat zesde. De Sloveen Gasper Vincenc zette zijn sterke serie van gisteren (twee eentjes) voort met twee tweetjes. Daarmee blijft hij sterk aan de leiding.

Tornado: Booth en Nieuwenhuis van podium
Het wedstrijdcomité had gisteren een zware dobber aan de Tornado-baan. De eerste twee races werden afgebroken omdat de zeilers niet binnen de tijdslimiet bij de bovenboei waren. Er stond simpelweg onvoldoende wind. Rond 17.00 uur klonk opnieuw het startschot en dit keer haalden de multihulls wel de finish. De Nederlanders Booth en Nieuwenhuis verloren direct hun koppositie in het klassement. Nieuwenhuis: "We hadden een slecht eerste kruisrak, dat heel kort was. De baan werd vervolgens verlengd, maar wij kwamen er niet meer bij." Het duo finishte als dertiende. De Britten McMillan en Howden (Booth’s coach in Athene) pakten de overwinning en daarmee de leiding, die ze vervolgens moesten afstaan aan de Australiërs Bundock en Ashby. Die eindigden namelijk als tweede in de avondwedstrijd, die werd gewonnen door de Spanjaarden Echavarri en Paz.

Star: Jorissen/Veldhuizen op dreef
Het verschil in de top vier van de Star-klasse (23 boten) bedraagt slechts drie punten. De Zwitsers Flavo Marazzi en Enrico De Maria (vierde in Athene) gaan aan de leiding. Na een zesde plek scoorden ze een eentje in de tweede wedstrijd, waarin de wind afnam tot 5-8 knopen. De Maria: "Het was moeilijk om goede druk te vinden. In de eerste helft van de race lag de vloot dicht bij elkaar. In het tweede kruisrak gingen sommige teams extreem naar links en andere zochten hun geluk in het midden." Het Zwitserse team lag aan kop en ging aanvankelijk naar rechts om op de Italianen Negri/Viale en de Nederlanders Jorissen/Veldhuizen te verdedigen. "De druk kwam van links, dus gingen we overstag", aldus Da Maria. Ze behielden de koppositie. Jorissen en Veldhuizen werden derde.

Laser Standard: Gat gedicht
Met 117 boten is de Laser Standard veruit de grootste klasse tijdens de Delta Lloyd Regatta 2008. Na twee wedstrijddagen bedraagt het verschil tussen nummers één en drie nog maar een punt. Tom Slingsby, de huidige Australische wereldkampioen en aanvoerder van de ISAF wereldranglijst, stond bij aanvang van de laatste race eerste overall. Hij zeilde aan het eind van de dag naar een tiende plaats, waardoor de Sloveen Vasilij Zbogar weer voor kwam te liggen. Slingsby: "Er was geen wind meer en het wateroppervlak was spiegelglad. Het comité besloot door te gaan en het zat me helaas niet mee." Beste Nederlander is Marc de Haas op een 22e positie.

Bij de Laser Radial dames gaat Gintare Volungeviciute (LTU) aan de leiding. Beste oranjezeilster is Gea Jutjens, die een goede dag had met een 11-8-8. Zij staat nu dertigste overall.

Bekijk de Finn en Yngling zeilraces live via www.deltalloydregatta.org.

m1czf6wsc63a

Last modified: 23 mei 2008
Sluiten