Actueel, Nieuws, Wedstrijden, Zeilen nieuws

Start 48e Transpacific Yacht Race

08:00

start_665x400Zaterdag 17 juli starten de laatsten jachten van 61 deelnemers van de Transpacific Yacht Race, een 2,225 Nautische Mijlen lange zeilwedstrijd van Los Angelos naar Honolulu. De eerste groep deelnemers startte al op maandag 13 juli, om zo het snelheidsverschil tussen de laatste starters de vereffenen. Onder de laatst startende deelnemers is ook de supermaxi en winnaar van de afgelopen Sydney-Hobart Race; Wild Oats XI. Ook de winnaar op rating van 1936 en 2013, de yawl Dorade is reeds gestart.

Oudste Oceaanrace 
Al in 1906 vond de eerste Transpacific Yact Race plaats. De startplaats was een eeuw lang San Fransisco, maar sinds de grote aardbeving van 2006 verplaatste de organisatie de start naar Los Angelos. De race staat er om bekend dat een groot gedeelte van de afstand ruim bezeild is. Dat maakt de race dan ook mateloos populair onder zeilers. Het permanente Hoog ‘Pacific High’ vormt echter nog altijd een tactische uitdaging om goed door te komen.

WO-XI-Hobart-race-2013-pic-Brett-CostelloRecordpoging
Wild Oats XI doet mee om het monohull record van 5 dagen, 14 uur, 36 minuten en 20 seconden, gezeild door Alfa Romeo II in 2009 te verbreken. De kans dat dat gaat lukken lijkt groot door de ontwikkeling van een orkaan voor de westkust van Mexico. schipper Mark Richards:  “Als de orkaan zich ontwikkelt zoals het er nu naar uitziet, kunnen we binnen de  200-mijl zone terecht komen waar winden van 20-25 knopen staan. Dan kan het snel gaan, maar aan de andere kant; het is een zeilrace; alles is mogelijk.”

drukGevaarlijk afval 
De organisatie heeft de deelnemers gewaarschuwd voor de grote hoeveelheden afval die op het traject liggen. Doordat de vloot aan de zuidzijde van de ‘Great Pacific Garbage Patch’ varen is het gevaar op aanvaring met grotere stukken afval reeel’. Race Veteraan Roy P. Disney, die al twintig keer meedeed schrijft: In de jaren 70 had je geluk als je drie stukken afval in een week tijd zag. Nu zie je drie grote stukken afval iedere minuut en miljoenen kleine stukjes iedere seconde. Het gaat van half onderwater drijvende balken tot containers en huisafval. Misschien is het grootste gevaar voor de resultaten nog wel de grote hoeveelheid achtergelaten visnetten. Als die om je kiel heen komen kan je er zomaar een paar uur op verliezen voordat je het weer los hebt. “

Last modified: 29 januari 2019
Sluiten