Nieuws

Starlink wijzigt voorwaarden; alweer

Internetten op zee wordt duurder

13:03

Starlink levert loeisnel internet via de satelliet, vergelijkbaar met een glasvezel aansluiting in huis. Dat betekent dat je zonder problemen films kunt streamen via bijvoorbeeld Netflix of kunt videobellen. Ook midden op oceaan. Al dat moois kostte bovendien minder dan de (veel langzamere) alternatieven voor internet op zee. Maar helaas, zoals andere bedrijven waar Elon Musk achter het roer staat veranderen de voorwaarden om de haverklap. Zo ook bij Starlink.

Voorheen gebruikten veel zeilers het zogenaamde “Roam/RV” abonnement, dat niet bedoeld is voor gebruik op zee maar midden op de Atlantische en Stille Oceaan gewoon werkzaam bleek. Zeilers die van deze maas in de Starlinkwet gebruik maakten kregen vorige maand een mail dat deze truc per 9 mei niet meer werkt.

Wat verandert er?

Vanaf nu heeft Starlink slecht vier typen abonnementen, waarvan alleen de duurste officieel geschikt is voor gebruik op zee. Zeilers betalen daardoor zo’n 100 dollar per maand meer dan voorheen. Ook is onbeperkt internet niet meer aan de orde: voor 250 dollar krijg je 50GB per maand. Teveel gestreamd? Dan kun je alleen nog internet gebruiken om data bij te kopen voor 2 dollar per GB. Gelukkig werkt dit abonnement ook met de standaard ontvanger. In onderstaande afbeelding zie je een overzicht van de verschillende abonnementen. De prijzen verschillen overigens wel per land.

Megalomaan

Elon Musk is een megalomane zakenman die er nogal een handje van heeft om onverwacht grote veranderingen door te voeren. Opvallend is dit keer de toevoeging van artikel 11 in de algemene voorwaarden van Starlink, dat rekening houdt met de interplanetaire aspiraties van SpaceX. Er wordt alvast vermeld dat het Mars erkent als onafhankelijke planeet.

Omslagfoto: SpaceX

Last modified: 11 mei 2023
Sluiten