Nieuws

Stamm pakt line honours, Dubois de winst

Ook in de vierde etappe van de Around Alone kwam de Zwitserse solozeiler Bernard Stamm als eerste over de finish. Dat was de vierde keer in deze race rond de wereld. Het lijkt eentonig te worden, maar dat was deze etappe niet. Want de winst ging deze etappe naar Fransman Thierry Dubois...

11:40

Ook in de vierde etappe van de Around Alone kwam de Zwitserse solozeiler Bernard Stamm als eerste over de finish. Dat was de vierde keer in deze race rond de wereld. Het lijkt eentonig te worden, maar dat was deze etappe niet. Want de winst ging deze etappe naar Fransman Thierry Dubois.


Dubois geniet van een glaasje caiparino, een Braziliaanse mix van rum, limoen en suiker. (Foto: Mark Pepper Marinepics)
Stamm had namelijk een pitstop van 22 uur gemaakt op de Falklands. Daar moest hij schade aan zijn kiel laten repareren. Die was gescheurd toen de 60-voeter Bobst Group-Armor Lux in storm en zware zeeën bij Kaap Hoorn van een golf was gedonderd. Thierry Dubois profiteerde van Stamms oponthoud en nam de koppositie over met zijn Solidaires. In het zicht van finish beging hij echter de fout door te dicht onder de kust te koersen en in een windstilte te verzeilen. Stamm profiteerde daarvan, na een knappe inhaalrace te hebben gemaakt. Hij finishte 3 uur en 44 minuten eerder in Salvador de Bahia, Brazilië, dan Dubois. Maar de straftijd van 48 uur voor zijn reparatie aan de wal, maakte Dubois tot winnaar.
De Fransman hoopt nu op een eindsprint van Simone Bianchetti en Emma Richards. Als beide finishen binnen 48 uur, zakt Stamm naar de vierde plaats. Dan staan Stamm en Dubois namelijk gelijk in het tussenklassement en wordt de eindzege in de vijfde en laatste etappe beslissend.


De 7880 mijl lange etappe begon in Nieuw-Zeeland en was buitengewoon zwaar voor de deelnemers. Behalve Stamm kampten meer Around Alone-deelnemers met schade. Naast gebroken gieken waren er twee ontmastingen. Graham Daltons Hexagon en Derek Hatfields Open 40 Spirit of Canada. De laatste ging over de kop bij Kaap Hoorn. Beide zeilers zijn in veiligheid.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten