Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Stamm en Dick in problemen bij Vendée Globe

18:41

De apparatuur die Stamm niet meer kan gebruiken

In de Vendée Globe is Bernard Stamm aan boord van Cheminées Poujoulat opnieuw in de problemen gekomen door een hydrogenerator. De hydrogenerator aan de bakboordzijde heeft een onbekend voorwerp geraakt en is afgebroken. Stamm is nu op zo’n duizend mijl van Kaap Hoorn.

 

Doordat Stamm al eerder problemen heeft gehad met zijn andere hydrogenerator, heeft hij een groot energietekort. Na zijn melding aan team en wedstrijdleiding deze ochtend heeft hij alle enigszins misbare apparatuur uitgeschakeld om energie te besparen. Dit betekent dat hij niet meer bereikbaar is. Alleen zijn auto-pilot is nog in werking. Stamm heeft de energie dringend nodig om zijn watermaker, weervoorspellingen, ijsdetector, navigatie, gegevens van snelheid en dergelijke van de boot, AIS, radar, kielmechaniek en VHF te kunnen gebruiken.

 

Het walteam van Stamm en de wedstrijdleiding gaan op zoek naar mogelijkheden om hem van extra energie te voorzien. Dit zal mogelijk moeten gebeuren bij de kust net voorbij Kaap Hoorn, hoewel dit moeilijk wordt vanwege harde wind, hoge golven en ronddrijvend ijs.

 

Bij Jean-Pierre Dick aan boord van Virbac-Paprec 3  is de voorstagputting gebroken. Dit gebeurde op een aandewindse koers in dertig knopen wind, met dubbel rif en een stagzeil. Hierna heeft Dick zijn boot meteen voor de wind gestuurd om de schade te kunnen repareren.

Last modified: 8 januari 2013
Sluiten