Nieuws

Sprinta Sport Eurobokaal op Braassem

Deze week wordt de Eurobokaal voor de Dehler Sprinta Sport verzeild. Dat evenement wordt van 24 tot en met 26 augustus gehouden op de Braassem. Er worden ruim twintig boten verwacht, waarvan zeven Nederlandse.

17:35

Deze week wordt de Eurobokaal voor de Dehler Sprinta Sport verzeild. Dat evenement wordt van 24 tot en met 26 augustus gehouden op de Braassem. Er worden ruim twintig boten verwacht, waarvan zeven Nederlandse.


Het gros van de deelnemers komt uit Duitsland. Daar geniet de Sprinta Sport een grote populariteit en is er nog een klasseorganisatie met honderd actieve Sprinta-zeilers.


“Het is een boot voor de oudere jongere,” typeert Cock Baas het Sprinta-volk. Baas is een van de aanjagers van het evenement. “We combineren onze Eurobokaal op de Braassem met de Twaalfvoetsjollen, dat scheelt flink in de kosten. Door een inner- en outerloopbaan zitten we elkaar niet in het vaarwater. De Braassem is diep genoeg voor kieljachten, de diepte varieert van 2,50 tot 20 meter.” Wat hem betreft is het evenement een nieuwe impuls voor de Sprinta. Hij is druk doende om Sprinta-eigenaren op en aan te sporen. Hij heeft er inmiddels een achttiental weten te achterhalen. Ook andere zeilers mogen wat hem betreft de blik richten op de Eurobokaal. “Er liggen zes, zeven Sprinta’s te koop in Nederland.”


De naam Sprinta doet erg aan de jaren zeventig denken. Dat klopt, het was een van de raspaardjes die Dehler op het water bracht. Er werden
tientallen gebouwd op de werf in Zaandam. De Sprinta Sport is een ontwerp van het Nederlandse bureau Van de Stadt, geënt op de IOR-meetregels. Dat zie je terug in de lijnen van het schip: een smal
voorschip, een brede middensectie en een iets geknepen kont. Ook de
tuigage is in IOR-stijl: een relatief klein grootzeil en een grote voordriehoek.


Meer informatie op www.braassemermeer.nl en www.sprinta-sport.de.Dehler Sprinta Sport
Ontwerper: Van de Stadt
Lengte: 7,00 m
Lengte waterlengte: 5,80 m
Breedte: 2,45 m
Diepgang: 1,38 m
Gewicht: 1100 kg
Ballast: 550 kg
Grootzeil: 14,2 m2
Genua 1: 14,9 m2
Spinnaker: 32,5 m2

Last modified: 4 september 2007
Sluiten