Nieuws

Splash en Flash naar Heeg

12:55

Splash

Het stokje voor productie van de Splash en Flash is door Splash Boats International overgedragen aan Jachtwerf Heeg. Een korte blik op de Splash en Flash – een internationaal succesvol Nederlands product.

Splash Splash als tussenmaat

De Splash is in de jaren ‘80 ontworpen naar idee van wedstrijdzeiler Roel Wester. Koos de Ridder, die onder andere ook FF, Spirit, Tirion en Fox tekende, werd ingeschakeld voor het ontwerp van de Splash. De komst van de boot vulde voor de jeugd het gat tussen het verlaten van de Optimist en de grotere en zwaardere eenmansboten.

Al in 1991 werd de Splash een erkende eenheidsklasse in Nederland, en is momenteel met circa 500 geldige meetbrieven één van de grootste klassen. In 1999 volgde de internationale erkenning door de ISAF en groeide de boot ook internationaal. Wereldwijd varen er zo’n 2500 boten die bemand worden door de jeugd tussen de 13 en 18 jaar. Afgelopen jaar is de Splash 19 plus-klasse toegevoegd. De afgelopen jaren waren er wereldkampioenschappen in diverse Europese landen en in 2010 zelfs in Nieuw-Zeeland. Dit jaar worden de wereldkampioenschappen van 20 tot 26 juli in Nederland gevaren en zal Stellendam tijdelijk Splashcentrum van de wereld zijn (kijk op www.splashworldwide.org voor meer info over het evenement).

Flash

De Flash is de grote broer van de Splash met als grootste verschil het zeiloppervlak van zeven vierkante meter, ten opzichte van de ruim zes vierkante meter van de Splash. Romp en mast zijn gelijk aan de Splash, alleen de giek is langer en het zeil groter. In 2001 is de Flash door het Watersportverbond als nationale eenheidsklasse erkend, sindsdien is de populariteit van de Flash snel gegroeid. Bij de grotere wedstrijden zoals het ONK, de Eurocup en de Sneekweek bestaat het wedstrijdveld uit meer dan 40 boten.

Splash en Flash in Nederland

Splash“Deze jeugdboten passen uitstekend in ons aanbod”, zegt Geert Wijma, directeur van Jachtwerf Heeg. “We hebben ook verkooppunten in het buitenland en dat internationale dealernetwerk willen we flink uitbreiden. Jachtwerf Heeg bouwt al meer dan 50 jaar Randmeren. In 2004 kwam daar de G2 bij.

Binnen Nederland worden de Splash en Flash ook geleverd door Verwoerd Watersport in Bussum, Ad Spek Jachtbouw in Leidschendam en de Zuidschor in Wolphaartsdijk.

 

Last modified: 8 mei 2013
Sluiten