Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws, Zeilen TV

Speelfilm over Thor Heyerdahl in première

09:36

Kon TikiWoensdag 3 april gaat de speelfilm Kon-Tiki in première in de Nederlandse bioscopen. De avontuurfilm belicht de tocht die Thor Heyerdahl in 1947 met zijn compagnons maakte op een houten vlot zonder enige moderne hulpmiddelen.  Met de tocht probeerde hij aan te tonen dat Zuid-Amerikanen al voor de tijd van Columbus in Polynesië waren geweest.

Heen en weer

Ze deden er 101 dagen over om de tocht van 4300 mijl met succes af te ronden en zo zijn theorie te kracht bij te zetten. Echter al tijdens Heyerdahl’s leven kreeg de theorie dat Polynesië 5500 jaar geleden vanuit Azië bevolkt werd de overhand. Archeologische vondsten, linguïstische aanwijzingen en andere genetische studies gaven hier directe aanleiding toe. Pas in 2011 werd er na uitgebreid en langdurig DNA-onderzoek onder de bevolkingen van Paaseiland en het vaste land van Zuid-Amerika aangetoond dat de Zuid-Amerikanen zich hebben gemengd onder de Eilanders. Daarmee werden de theorie van Heyerdahl en zijn uitzonderlijke zeil- en navigatieprestatie weer gedeeltelijk in ere hersteld. “Heyerdahl zat fout, maar niet helemaal”, aldus professor Erik Thorsby die het DNA-onderzoek van 1971 tot en met 2008 uitvoerde.

Synopsis
Zes mannen zeilen van Peru naar Polynesië op een breekbaar houten vlot. Ze riskeren hun leven voor een idee dat de geschiedenis kan veranderen. Onder leiding van Thor, een kapitein die niet kan zwemmen, heeft de bemanning geen moderne apparatuur en alleen een papegaai als gezelschap. In de schijnwerpers van pers uit de hele wereld navigeren ze met behulp van de sterren over de uitgestrekte Stille Oceaan waarbij ze de stroming als roer gebruiken. Strijdend tegen golven, haaien en de demonen uit de diepte, is het zes mannen tegen de natuur in een poging de Kon-Tiki aan land te brengen. Nadat hij alles opgegeven heeft voor deze missie, zelfs zijn huwelijk, is Thor vastbesloten om te slagen.

Trailer
http://youtu.be/Vgi05h4_oBs

Last modified: 3 april 2013
Sluiten