Nieuws

Solozeiler Joyon kapseist nabij New York

Vijf uur nadat solozeiler Francis Joyon begon aan zijn recordpoging als snelste de Atlantische Oceaan over te steken, kapseisde zijn trimaran IDEC. Gisterochtend om zeven uur Nederlandse tijd werd een flinke bui de 100-voeter teveel.

11:23

23 augustus 2011

Joyon begon zijn poging gisternacht, door om 02:08:01 Nederlandse tijd over de denkbeeldige startlijn bij Ambrose Light nabij New York te zeilen. In 25 knopen zuidelijke wind stoof de maxitri oostwaarts.

Vlak na het ongeluk lichtte Joyon zijn walteam in per satelliettelefoon. “Ik was buiten en hield de boel scherp in de gaten”, liet de 55-jarige zeiler optekenen. “Ik stond net op het punt om een meteorologisch onrustig gebied langs de Amerikaanse kust te verlaten. Sinds de start had ik 90 mijl afgelegd in een zeer onstabiele wind, die draaide en in snelheid fluctueerde van 10 tot 30 knopen. Ik kreeg pittige buien over me heen, maar net toen ik dacht dat ik ervan verlost was, gooide een enorme vlaag de boot op zijn kop.”

“Op het moment van kapseizen zeilde ik met een driedubbel gereefd grootzeil en een stormfok. De bui was zo heftig dat het antikapseisalarm geen tijd had om te reageren. Binnen een paar seconden lag ik in het water, onder de trampoline. Het was donker en een chaos. Uiteindelijk bereikte ik één van de drijvers. Via het vluchtluik in de middelste drijver ben ik toen naar binnen geklommen.”

Joyon zag dat de schade binnen meeviel. Hij stelde wat elektronica veilig en klom daarna, gewapend met Iridium-telefoon en een felle zaklamp, weer naar buiten. “Tot het ochtendgloren heb ik met mijn zaklamp de scheepvaart op afstand moeten houden. Ik dreef namelijk richting een drukke vaarroute.”

Francis is ongedeerd en maakt het goed. In de loop van de ochtend bereikte de reddingsdienst de Franse zeiler. Het walteam is gisteren bezig geweest een sleepboot te regelen die de immense trimaran naar rustiger water kan slepen. Vermoedelijk komen de Fransman en zijn tri daar in de loop van vandaag aan.

Joyon waagde een poging als snelste alleen de Atlantische Oceaan over te steken, van Ambrose Light naar Lizard Point in het Engelse Cornwall. Het geldende record staat sinds 2008 op naam van Thomas Coville. De Fransman had er met zijn trimaran Sodeb’O toen 5 dagen, 19 uur, 29 minuten en 20 seconden voor nodig om de 2.925 mijl af te leggen. (ES)

(Foto: François Van Malleghem / DPPI / IDEC)

Last modified: 23 augustus 2011
Sluiten