Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Snelheid ORC-klasse nauwkeuriger

18:51

Tijdens een congres van het ORC (Offshore Racing Congres) is een voorstel gekomen voor een nieuw Velocity Prediction Program (VPP). Dit houdt een verandering van de formule waarmee de handicap berekend wordt in, waardoor veel boten een snellere handicaptijd krijgen.

Het VPP is een formule op basis van de windkracht en de koers. De formule wordt verbeterd omdat deze wordt aangepast naar de bootvormen van nieuwe modellen waardoor de vormweerstand verandert. Door deze aanpassing hebben snelle boten een langzamere handicaptijd terwijl langzame boten langzamer mogen gaan. Hierdoor wordt de handicapsnelheid van de boten meer gemiddeld en maken langzamere boten een grotere kans om een goede tijd te varen.

De verandering wordt automatisch ingevoerd op basis van de gegevens van de boot. Hiervoor hoeven boten dus niet opnieuw gemeten te worden. Er wordt hierbij gekeken naar de meetresultaten van de boot in lege toestand, waardoor men een gestandaardiseerde handicap kan gebruiken.

Het lukt alleen niet om een universele formule te kunnen gebruiken, omdat de Fransen niet van de IRC-meetbrieven af willen. Hierdoor blijven deze twee systemen naast elkaar bestaan. Men verwacht dat het nieuwe ORC-systeem per 2013 ingaat.

Last modified: 9 november 2012
Sluiten